Kýbl špíny na Topolánka z nečekané strany. Marek Dalík se rozpovídal, jak ho expremiér podváděl a okrádal

16.08.2016 20:24

Lobbista Marek Dalík, jenž má zanedlouho nastoupit do vězení, poskytl rozhovor časopisu Neovlivní.cz. Ani trochu v něm nešetřil expremiéra Mirka Topolánka. Namísto toho, aby řekl pravdu, se prý Topolánek v určitých okamžicích choval jako alibista a oportunista, na což doplatil Dalík, ale i jiní lidé. Ačkoli lobbista vždy věřil v dobro v expremiérovi, nakonec u Topolánka převážilo to špatné.

Kýbl špíny na Topolánka z nečekané strany. Marek Dalík se rozpovídal, jak ho expremiér podváděl a okrádal
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

„Věděl jsem celou dobu, že Mirek Topolánek je absolutní alibista, egoista a oportunista. Na druhou stranu jsem věřil v to dobro v něm, protože on je opravdu uvnitř dobrý člověk. Nakonec převážily ty první tři vlastnosti a on se takto nehezky zachoval i k jiným lidem. Mně by stačilo, kdyby jenom řekl pravdu,“ opřel se do expremiéra Marek Dalík. Tato slova pronesl i navzdory tomu, že spolu s expremiérem a jejich rodinami v minulosti trávíval dovolené např. ve Špindlerově mlýně. Dalík prý velmi rád lyžuje, a to, že se tam v podobné době objevovaly i další známé tváře, označuje za náhodu, byť uznává, že je tomu možná těžké uvěřit.

Projevilo se to např. v situaci, v níž se oba pánové údajně domluvili, že Marek koupí firmu a Mirek Topolánek mu později polovinu zaplatí a budou mít firmu napůl. Topolánek prý dodnes slibovanou polovinu nezaplatil. Pravda, jako kamarád expremiéra se podle vlastních slov dostal k možnostem, které by mu zřejmě jinak zůstaly uzavřeny. Obchodoval s nemovitostmi či s uměním, ale nikdy své postavení nezneužil. V jeho prospěch hrálo to, že Mirek Topolánek odmítl spolupracovat s lobbisty v pozadí z dob opoziční smlouvy Miloše Zemana a Václava Kause. Údajně šlo o lidi se zkušeností z komunistických zpravodajských služeb.

„Narušil jsem kruhy, které se tu budovaly víc než deset let. Kruhy z éry opoziční smlouvy. Mirek Topolánek nepřejal nikoho z toho neoficiálního nebo byznysového okolí Václava Klause. Byli to lidé o generaci starší, spousta z nich měla zkušenosti z různých komunistických zpravodajských služeb, pézetek,“ pokračoval o detailech spolupráce s Topolánkem Dalík.

Lobbista razantně odmítl, že by si řekl o úplatek ve slavné kauze pandurů. „Šlo jen o to, že Miro Výboh chtěl získat zastupování v pandurech pro sebe,“ vysvětloval Marek Dalík. Jen se nenašel nikdo, kdo by to odsvědčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…