Kyjev a separatisté se dohodli na příměří v Luhanské oblasti

02.12.2014 11:12

V Luhanské oblasti počínaje 5. prosincem začne platit klid zbraní mezi ukrajinskou armádou a proruskými rebely. Dnes to podle agentury DPA ohlásili rebelové i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Ačkoli na východní Ukrajině formálně platí od září mezi povstalci a armádou příměří, boje v Donbasu nadále pokračují.

Kyjev a separatisté se dohodli na příměří v Luhanské oblasti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Alexej je dobrovolník z Ruska bojující v Luhansku

OBSE podle dnešní zprávy AFP oznámila, že v Luhanské oblasti bude od 5. prosince „naprostý klid zbraní" a že příslušnou dohodu přinesla schůzka mezi jistým ruským a ukrajinským generálem. Setkání, které se uskutečnilo již 29. listopadu, se zúčastnili zástupci separatistů a také OBSE. Pozorovatelé OBSE v zemi dohlíží na dodržování zářijových dohod z Minsku o příměří.

Prohlášení OBSE následně potvrdil jeden z předáků proruských separatistů Igor Plotnickij, kterého rebelové prohlásili za hlavu samozvané Luhanské lidové republiky. Plotnickij podle DPA upřesnil, že k 6. prosinci obě znesvářené strany stáhnou těžké zbraně „asi 15 až 20 kilometrů" od frontové linie.

Moskva tvrdí, že jednání pouze zprostředkovala

V pondělí se zmocněnci Ukrajiny a Ruska dohodli na zastavení bojů v prostoru doněckého mezinárodního letiště, kde od května pokračují tvrdé boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými radikály, kteří se strategické místo snaží dobýt. Klid zbraní podle Kyjeva dojednali členové rusko-ukrajinské vojenské komise, která má dohlížet na dodržení příměří vyhlášeného v září. Jednání za ukrajinskou stranu vedl generál Volodymyr Askarov, jeho ruským partnerem byl generál Alexandr Lencov. Moskva tvrdí, že jednání pouze zprostředkovala a že dohodu uzavřel Kyjev a představitelé Donbasu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …