Kyjev dostal pohlavek už i z Polska

05.03.2015 12:10

Polský vicepremiér a ministr hospodářství Janusz Piechociński podle agentury Reuters vyjádřil obavy ze špatného stavu ukrajinské ekonomiky. Hrozí prý, že do Polska v důsledku toho začnou proudit stovky tisíc ukrajinských imigrantů.

Kyjev dostal pohlavek už i z Polska
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Předseda vládní koaliční strany PSL Piechociński rovněž kritizoval pomalé tempo politických i ekonomických reforem prováděných současnou ukrajinskou vládou. „Nad procesem budování demokracie západního střihu na Ukrajině panuje všeobecné zklamání,“ cituje Reuters polského politika. Piechociński zároveň podpořil prezidentského kandidáta PSL Adama Jarubaše, který nedávno vyzval ke zmírnění postoje vůči Rusku v souvislosti s krizí na Ukrajině. „Z Ukrajiny chodí velmi znepokojivé zprávy. Ekonomika země se rozpadá, a pokud se situace nezlepší, tak vážně hrozí, že z Ukrajiny do Polska začnou proudit stovky tisíc uprchlíků,“ řekl vicepremiér.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Naznačil jsem skutečně nejhorší možný scénář. Vzhledem k událostem loňského roku bychom však měli být připraveni na všechny varianty,“ vysvětlil své postoje polský vicepremiér. Jarubaš a Piechociński svými prohlášeními signalizovali, že navenek jednotně působící postoje polské vlády, která se řadí mezi klíčové spojence Kyjeva, možná tak docela neodpovídají realitě. Ostře protiruské postoje koaličního lídra Občanské platformy (OP) se dle Reuters pravděpodobně nezmění, ale vyjádření čelných představitelů PSL by mohlo zvýšit obavy voličů z důsledků, které by mohla Polsku přinést ukrajinská krize.

PSL je třetí nejsilnější politickou stranou v polském parlamentu a patří jí 39 křesel ze 460. Podle posledních průzkumů má však prezidentský kandidát strany Jarubaš před květnovými prezidentskými volbami mezi polskými voliči pouze pětiprocentní podporu. Jarubaš patří dlouhodobě ke kritikům polského postoje vůči Rusku i západním sankcím. „Polsku se vzhledem k tomu nedaří získat větší politicky vliv na Ukrajině, a navíc kvůli sankcím trpí naše ekonomika,“ řekl Jarubaš. Ministr obrany země Tomasz Siemoniak jeho slova později označil za „zbytečná“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…