Kyjev i Řím potvrdily smrt italského novináře u Slavjansku

25.05.2014 16:42

Ukrajinské i italské ministerstvo zahraničí dnes potvrdilo smrt italského žurnalisty, který spolu se svým ruským tlumočníkem zahynul v sobotu u východoukrajinského Slavjansku. Podle italského ministerstva třicetiletý Andrea Rocchelli zahynul při minometném ostřelování. Spolu s ním zemřel jeho tlumočník Andrej Mironov, zraněn byl francouzský fotograf William Roguelon.

Kyjev i Řím potvrdily smrt italského novináře u Slavjansku
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

O okolnostech Rocchelliho a Mironovovy smrti nejsou známy žádné podrobnosti. Jasno do incidentu nevnesl ani Roguelon zraněný střepinami do obou nohou, který byl ještě v sobotu po ošetření propuštěn z nemocnice.

Povstalci tvrdí, že novináři se stali oběťmi ostřelování ze strany vládních vojsk. Podle ukrajinských médií ale v době incidentu v blízkosti žádné armádní jednotky nebyly a útok byl dílem vzbouřenců.

Italská ministryně zahraničí Federica Mogherini dnes kondolovala Rocchelliho rodině a ukrajinským úřadům adresovala výzvu k okamžitému vyšetření incidentu. Těla obou mrtvých byla převezena do nemocnice k identifikaci, na Ukrajinu podle agentury AP míří členové Rocchelliho rodiny.

Šedesátiletý Mironov byl známou postavou mezi západními novináři působícími v Rusku a na Ukrajině. Ještě v sovětských dobách se angažoval v disidentském hnutí a byl vězněn. Po rozpadu SSSR působil jako novinář, občanský aktivista a překladatel.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…