Kyjev i povstalci berou iniciativu Merkelové a Hollanda pozitivně

09.02.2015 17:05

První reakce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka i vůdců proruských povstalců na mírovou iniciativu německé kancléřky a francouzského prezidenta jsou pozitivní. Porošenko v Mnichově dal najevo, že by jejich návrh mohl fungovat, a vyjednávač doněckých separatistů Denis Pušilin ho podle agentury Interfax rovněž přivítal.

Kyjev i povstalci berou iniciativu Merkelové a Hollanda pozitivně
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Kancléřka Angela Merkelová a prezident Françoise Hollande svůj nový plán k urovnání konfliktu na východě Ukrajiny představili ve čtvrtek v Kyjevě Porošenkovi a v pátek pak v Moskvě ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. V neděli by o něm měli všichni čtyři znovu diskutovat při telefonické konferenci.

Ukrajinský prezident dnes podle agentury Reuters během mnichovské bezpečnostní konference na otázku, zda by iniciativa mohla fungovat, odpověděl: "Ano."

Pušilin podle Interfaxu reagoval slovy: "My jsme vždy pro jednání." Vyjádřil přitom naději, že by nové příměří mohlo vydržet. Je ale podle něj nutné zajistit spolehlivý kontrolní mechanismus jeho respektování.

Podrobnosti návrhu oficiálně zveřejněny nebyly. Podle agentury DPA je jeho základem zastavení palby a Merkelová a Hollande po rozhovoru v Kremlu naznačili, že mírový plán dojednaný loni v září v Minsku je nutné přepracovat. Média spekulují, že iniciativa kromě příměří setrvává u výměny zajatců a stažení těžké výzbroje. Problémem je ale demarkační linie, protože vzbouřenci chtějí zohlednit své územní zisky z poslední doby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…