Čeká vás hodně ošklivé překvapení, hrozí Kyjev východu Ukrajiny. Čtěte rovněž podrobnou zprávu o situaci před velkou bitvou

09.07.2014 9:03

Ukrajinská vláda dál vyvíjí tlak na proruské povstalce. Ačkoli bezpečnostní představitelé v Kyjevě neposkytují žádné detaily ohledně dalších plánů, mluvčí „protiteroristické operace" Andrij Lysenko oznámil, že existuje plán na osvobození Doněcku a Luhansku, který může být pro militanty „ošklivým překvapením".

Čeká vás hodně ošklivé překvapení, hrozí Kyjev východu Ukrajiny. Čtěte rovněž podrobnou zprávu o situaci před velkou bitvou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko jmenoval Vasyla Grycaka novým šéfem vojenských operací na východě země. Tento třiapadesátiletý generálporučík působil dvacet let ve státním bezpečnostním aparátu. Na článek zahraničního webu upozornil český server Britské listy.

Celý článek na serveru Trust.org ZDE.

Porošenko, ačkoli vyloučil jakékoli jednostranné příměří, nechal otevřené dveře pro rozhovory s lídry separatistů. Mezi tím se prý mezi povstalci objevily známky rozkolu kvůli ztrátě Slavjansku. Premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj uvedl, že se ozbrojenci chystají na „akci".

Povstalci na sebe prý navzájem střílejí

A v noci na úterý byla podle redaktorů agentury Reuters Richarda Balmfortha a Marie Tsvetkové slyšet střelba. V Luhansku byly dokonce zabity dvě osoby v minibusu nedalekou explozí. Podle svědectví obyvatel Luhansku střílejí povstalci jeden na druhého.

Na pondělním setkání s prezidentem vyzval Porošenka starosta Doněcku Olexandr Lukjačenko, aby ke zlomení separatistů nepoužíval těžké dělostřelectvo a nálety. Alexandr Chodakovskij, jeden z povstaleckých velitelů, byl kritický k rozhodnutí vyklidit Slavjansk a odmítá uznat Igora Strelkova jako hlavního velitele v Doněcku.

Zaměřeno na Doněck

Proruští povstalci bojují proti vládním silám od dubna, kdy ustavili separatistické republiky na rusky mluvícím východu Ukrajiny. Více než dvě stě ukrajinských vojáků padlo spolu se stovkami civilistů a povstalců.

Ztráta Slavjansku z nadvlády separatistů přivádí pozornost k Doněcku a vyvolává otázku, jak kyjevská armáda hodlá prolomit odpor v tomto městě s devíti sty obyvateli. Bezpečnostní představitelé o svých plánech nemluví, ale Andrij Lysenko něco málo prozradil. „Nezveřejňujeme detaily našeho plánu. Mělo by to být hodně nepříjemné překvapení pro teroristy," uvedl dle Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…