Kyjevský tisk: Zástupci Ruska, Ukrajiny i OBSE čekali na povstalce z Donbasu. Ti však nedorazili

11.12.2014 9:25

Ukrajinský deník Kyiv Post informuje o posledních událostech vztahujících se k mírovým rozhovorům mezi Ukrajinou, Ruskem a povstalci, kterých se rovněž účastní zástupci z OBSE.

Kyjevský tisk: Zástupci Ruska, Ukrajiny i OBSE čekali na povstalce z Donbasu. Ti však nedorazili
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem Luhanska je nespočet podobných vraků

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, který stojí v čele mírových jednání, včera prohlásil, že další jednání se neuskuteční, dokud nezačnou proruští separatisté dodržovat příměří podepsané v Minsku před třemi měsíci. Původně bylo pokračování mírových rozhovorů plánováno na 9. prosinec, ale povstalci s tímto datem nesouhlasili a do Kyjeva nakonec jako jediní nedorazili. Mezitím ukrajinská armáda informovala, že musela čelit ze strany povstalců nejméně deseti útokům. Tyto zprávy potvrdila o pozorovatelská mise OBSE.

„Nemyslím si, že je vhodné se setkávat v situaci, kdy jedna ze stran není schopna zajistit dodržování příměří. Ať povstalci ukážou, že jim jde skutečně o mír a že jsou schopni dalším vojenským akcím jednotlivých povstaleckých skupin zabránit,“ vyjádřil se Kučma v rozhovoru pro agenturu Interfax. Podle Kyiv Post je překvapivé, že se Moskva v tomto směru postavila na stranu ukrajinské vlády. „Ve společném prohlášení zástupců Ruska, Ukrajiny a OBSE jsou povstalci za své útoky kritizováni,“ píše ukrajinský deník.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Všichni účastníci mírových rozhovorů jsou znepokojeni tím, že zástupci proruských povstalců z regionů Doněck a Luhansk nejsou schopni zajistit, aby bylo dodržováno příměří podepsané v Minsku,“ píše se ve společném prohlášení vydaném po jednání v Kyjevě 9. prosince, kterého se, jak již bylo zmíněno výše, povstalci nezúčastnili. „Povstalci dohodnuté datum 9. prosince odmítli, nesdělili nám však žádný důvod, proč jim nevyhovovalo,“ vysvětloval Kučma.

Naproti tomu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se na kyjevských jednáních nechal slyšet, že podle jeho zpráv jsou vůdci separatistických republik připraveni s ukrajinskou stranou na obnovení hospodářských i politických poměrů v regionech plně spolupracovat.

Předevčírem se podle šéfa ukrajinské pohraniční služby Viktora Nazarenka ruské vojenské síly pohybovaly v oblasti Chersonu, která se nachází u hranic s Krymem. Rusko rovněž poslalo skupinu svých vojenských expertů do Debalceva, jenž leží v regionu Doněck. „Naši experti budou spolupracovat s ukrajinskou stranou i OBSE na tom, aby společně našli řešení vedoucí k deeskalaci napětí,“ sdělil agentuře Interfax náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil, generál Valerij Gerasimov.

Na včerejším setkání s novináři mluvčí Ukrajinské rady pro národní bezpečnost a obranu Andrij Lysenko řekl, že až posledních přibližně dvacet čtyři hodin lze relativně považovat za skutečné dodržování příměří. Dodal, že v posledních hodinách také nejsou hlášeny žádné oběti v řadách ukrajinské armády.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …