Kyselé obličeje nad silnou kávou? Babišův tisk dostal do ruky tajné dokumenty proti šéfovi policie a ČSSD

18.08.2016 9:02

Zápletka jak z divoké detektivky. Jeden policejní útvar prošetřuje druhý, protože má podezření na úniky informací. Jenže se ukáže, že z vyšetřování úniku informací unikají informace. A jeden inspektor z GIBS byl prý opravdu velmi vyděšený. Až se klepal. Podle všeho bylo porušeno základní pravidlo všech utajených informací. Každý detektiv i špion ví, že čím méně lidí má citlivé informace, tím lépe.

Kyselé obličeje nad silnou kávou? Babišův tisk dostal do ruky tajné dokumenty proti šéfovi policie a ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefon Nokia

Kolem policejního prezidenta Tomáše Tuhého je znovu horko. A nejen kolem něho. Na konci roku 2014 začala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetřovat, jak je možné, že se lidé ze společnosti Tesco SW dozvěděli o chystané razii protikorupční policie. Tesco SW patří bratrovi senátora ČSSD Martina Tesaříka. Dá se tedy říci, že jde o kauzu poměrně citlivou. A najednou začaly unikat informace o prověřovaném úniku informací. Jak je to možné? Čtvrteční Lidové noviny tento příběh zřejmě rozpletly.  

Pusu na špacír si pustil vyšetřující inspektor M. V., který si o svých zjištěních promluvil s kolegy, ačkoli to měl přísně zakázáno od dozorující státní zástupkyně Jarmily Ošlejškové. O prověřovaném úniku informací se tak najednou dozvěděl nadřízený vyšetřujícího inspektora M. V. Tomáš Uličný, ale také náměstek olomoucké krajské policie Karel Kadlec, náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach i vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý.

Dosvědčují to odposlechy z olomoucké kavárny Café Delux, kde se v polovině roku 2015 sešli Kyselý s Kadlecem. Kadlec podnikateli, který bývá spojován s exministrem vnitra Ivanem Langerem a kancléřem prezidenta Vratislavem Mynářem, oznámil, že má policie v držení mobil, který má podle všeho patřit Davidu Tesaříkovi, majiteli společnosti Tesco SW. V tomto telefonu nalezli vyšetřovatelé SMS zprávu, že se chystá razie ve firmě.  

Pokyn přímo od Ištvana

„Celej měsíc nic nedělají a vyžadují akorát výpisy z telefonů (míněn vyšetřující útvar GIBS), různý uši a německý simky,“ zaznamenaly policejní štěnice rozhovor Kadlece s podnikatelem Kyselým. A Kadlec dodal: „Je velkej tlak na to, přitom by to mělo mít nějakej výsledek.“

A tím celý únik informací zdaleka neskončil, ačkoli se o úniku informací neměl dozvědět nadřízený inspektora z Olomouce Tomáš Uličný. „Uličňák do toho nesmí hledět, jo. A to nejde zakázat, jo, to nejde zakázat. Ale přímo od Ištvana to přišlo písemně,“ řekl Kadlec vlivnému podnikateli v narážce na vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvana. K případu se na žádost deníku vyjádřila i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která takovouto interpretaci důrazně odmítla. Policista smí odmítnout pouze takový rozkaz, který by byl v rozporu se zákonem. O vyjádření byl požádán i advokát Kyselý, ale nereagoval.

Já to odložím, já to odložím

Skupina se podle všeho velmi snažila, aby své aktivity udržela v utajení. Jako ze špionážního románu zní popis bezpečnostních opatření, které vyšetřovatel M. V. sdělil svému nadřízenému. „Představ si, že oni ten telefon měli bloklý, aby jim nikdo nevolal z Německa ani po Česku. Měli to bloklý čistě jenom pro českou komunikaci, žádnou jinou komunikaci z Německa, ze zahraničí,“ popisoval inspektor M. V. svému nadřízenému Uličnému. Ukázal to další odposlech, který nahráli detektivové z dnes již neexistujícího samostatného Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty při akci Vidkun.

„Nevěřím tomu, že jsme schopni jim to prokázat. Zatím tomu jako nic nenasvědčuje,“ pronesl v březnu 2015. Následně dodal: „Já to odložím, já to odložím, ale všichni už budeme vědět, hele, odkud vítr vane,“ doplnil inspektor. To pronesl rok před oficiálním odložením případu a ještě před výslechem policejního prezidenta Tuhého.

Ani Uličný si vyslechnuté informace nenechal pro sebe a předal je nadřízenému J. M. „M. V. je vystresovanej, vyděšenej, klepe se… Protože ho vyděsila dozorující státní Ošlejšková,“ pronesl Uličný před nadřízeným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…