LN: Nečasova vláda nebyla zase tak hrozná. Ale lidé dnes prostě chtějí nadávat

11.09.2013 11:09

Komentátor Daniel Kaiser se v Lidových novinách pozastavuje nad otázkou, zda vláda Petra Nečase skutečně byla tak děsivá, jak se všeobecně tvrdí. Podle něj se kabinetu křivdí často nespravedlivě, a takové chování je prý typickou ukázkou nebezpečného myšlení, které se v naší společnosti rozmáhá.

LN: Nečasova vláda nebyla zase tak hrozná. Ale lidé dnes prostě chtějí nadávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Všechny strany, které jdou do voleb, přijímají podle Kaisera zásadu, že Nečasova vláda byla jednou velkou pohromou. Dokonce i oba lídři ČSSD, kteří se jinak neshodnou prakticky na ničem, volí totožnou formulaci „nejhorší vláda v novodobé historii“. O nových stranách, které si na kritice současných nešvarů postavily marketing, prý ani nemluvě.

Člověk však prý nemusí být zrovna Nečasův mluvčí, aby jej napadly pochybnosti. Vláda skutečně dusila ekonomiku škrty, ale to v panické obavě z otřesů dělali téměř všichni v Evropě. Lidí bez práce přibylo, ale pořád máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě. Vláda rozhodně nevládla bez skandálů, ale obří aféry kalibru MUS nebo tendru na gripeny se jí podle dostupných informací vyhnuly.

Všichni prý vykládají, jak se obávají, že politici svazují ruce policii, přitom zde kvůli pochybnému provinění premiéra klidně může jeden policista a jeden státní zástupce sestřelit vládu, zatímco před deseti lety se nepohodlný detektiv klidně mohl octnout ve vězení.      

Podle Kaisera je zjevné nutkání celé společnosti přetavit nespokojenost do nových poměrů. To vše značí konec současné éry. A ačkoliv prý nikde není psáno, že příštích dvacet let musí být horších než ty předchozí, neustálé posilování hněvu, často pochybného, prý nic dobrého nevěští. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…