LN varují před propojením Putina a evropské krajní pravice

15.04.2014 13:05

Evropská extrémní pravice prý pěstuje vřelé vztahy s ruskou státní mocí. Lidové noviny se tématu dnes věnují a upozorňují, že po volbách do Evropského parlamentu by extrémní pravice mohla získat až 150 míst. Podle redaktorky Kateřiny Šafaříkové může jít o Putinovu pátou kolonu.

LN varují před propojením Putina a evropské krajní pravice
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Redaktorka Lidových novin Kateřina Šafaříková poukazuje na to, že už podruhé za deset měsíců byla oficiálním hostem předsedy ruské dumy Sergeje Naryškina šéfka francouzské krajně pravicové strany Národní fronta Marine Le Pen. A nejen to. Le Pen už podruhé řečnila a vyslovila podporu Vladimiru Putinovi. Označila ho za „velkého státníka“ a země Evropské unie prý obvinila z toho, že Rusku vyhlásily studenou válku a Rusko je podle ní EU démonizováno. Politička prý podpořila Putina i v jeho postupu na Ukrajině a schválila i jeho návrh na federalizaci Ukrajiny. Šafaříková ve svém článku upozorňuje na další krajně pravicové strany v zemích EU a předjímá jejich posílení v eurovolbách.

„Le Pen, Wilders, Stracheho partaj, maďarský Jobbik a další krajně pravicové strany mají šanci na skvělý výsledek v nadcházejících eurovolbách. Pokud se spojí, vytvoří nebývalou sílu, která může zevnitř rozežírat Evropu,“ píše v LN Šafaříková a poukazuje na spojení krajní pravice s Putinovým Ruskem. Podle autorky by si všemožně ražení pravicoví nacionalisté mohli přijít až na 150 míst v Evropském parlamentu, kde zasedá celkem 751 europoslanců.

„Není těžké si pak představit, jak budou hlasovat europoslanci za Národní frontu, Stracheho lidé či jobbikovci ve chvíli, až bude Evropský parlament schvalovat asociační dohody Gruzie a Moldavska s Unií, jež Rusko považuje za ohrožení svých zájmů,“ píše Šafaříková s tím, že si Marine Le Pen jistě vzpomene na moskevské hovory. „Tak či onak parlamentu hrozí, že se po volbách stane svodkou ruských zájmů v Evropě. Putinovou pátou kolonou,“ uzavírá článek redaktorka LN.

Le Pen sdílí stejný pohled na svět jako Vladimir Putin

LN také píší, že kontakty francouzské Národní fronty s ruskou administrativou jsou mezi stranami krajní pravice nejrozvinutější. „Marie Le Pen sdílí stejný pohled na svět jako Vladimir Putin – je jí cizí jakýkoli společenský či ekonomický liberalismus a ráda by jednou řídila Francii stejně autoritativně jako Putin Rusko,“ píše se v článku Putinova pátá kolona.

Ruská státní administrativa prý vidí v Le Pen budoucnost Francie. „Kreml si vyhodnotil, že západní společnost se otáčí směrem ke konzervativnímu nacionalismu. Jedním z jeho šampionů je Národní fronta. Proto do ní investuje,“ tak prý okomentoval situaci ruský politolog Dimitrij Orečkin. To podle LN platí i pro další krajně pravicové strany v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…