Ladislav Jakl vysvětluje kandidaturu za SPD: ODS proti migraci nebojuje, vládne tam eurohujerství. A Babišovi nevěřím nic, ten nás klidně prodá

17.08.2018 7:38

Někdejší spolupracovník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl se rozhodl vstoupit do Senátu. Ale ne za ODS, jak by možná někteří čekali, ale za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD). Podpořili ho v tom jak Václav Klaus starší, tak Václav Klaus mladší. Jakl se rozhodl důkladně vysvětlit, proč kandiduje právě za Okamuru. Také se ještě jednou vrátil ke slovní přestřelce s profesorem z bostonské univerzity Igorem Lukešem.

Ladislav Jakl vysvětluje kandidaturu za SPD: ODS proti migraci nebojuje, vládne tam eurohujerství. A Babišovi nevěřím nic, ten nás klidně prodá
Foto: Archiv PL
Popisek: Ladislav Jakl

Když se před měsícem utkali před televizními kamerami profesor Igor Lukeš a Ladislav Jakl, vzbudilo to pozornost. Debatovali o politice 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Zatímco Jakl Trumpa hájil za to, že jednal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a že to dokázal vytmavit partnerům v NATO i ve skupině G7, Lukeš oponoval, že to, co Trump předvádí v politice, nelze nazvat jinak než zlem.

Jakl však dál Trumpa hájil a Lukešovi v jednu chvíli ujely nervy. Vyčetl Jaklovi, že zpochybňuje varování seriózních lidí a používá argumenty, které se podobají propagandě Kremlu. Nakonec Jaklovi vyčetl dokonce i jeho dlouhé vlasy. Podle Jakla to jen dokazuje, že Lukeš a jemu podobní akademici žijí v uzavřeném světě.

„No, a pak nezvládl ohromné překvapení, že byl konfrontován člověkem, který politiku Donalda Trumpa podporuje. Pan Lukeš a jemu podobní žijí v uzavřenosti akademických kruhů a svého okolí a žádné takové lidi neznají. Nutně si myslí, že takoví lidé musí být buď zlí, nebo hloupí. On si je zjevně představuje jako nějaké slizké červy, nebo hejkaly z pohádek. Takže byl překvapen, konsternován, nebyl to schopen strávit. Proto ta jeho emotivní reakce. Nejsem z cukru, při té debatě jsem nereagoval jediným slovem, byla to pro mě spíš sranda," poznamenal Jakl v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Když došlo na Jaklovu kandidaturu do Senátu, možný budoucí člen horní komory vysvětlil, že v tuto chvíli považuje za největší hrozby migraci a centrální řízení z Bruselu. A na tyto hrozby podle Jakla nejdůrazněji poukazuje Tomio Okamura se svým hnutím. „Myslím, že v čase se hierarchie našich priorit mění. Pro mě aktuálně téměř vše překrývají otázky bruselské centralizace a masově řízené migrace. Už dříve jsem řekl, že na referendu o odchodu z EU bych byl ochoten spolupracovat s kdekým," zdůraznil.

„Mám pocit, že v těchto tématech je SPD nejsrozumitelnější, nejdůslednější a nejvýraznější. Samozřejmě, že mezi námi existují zásadní a podstatné rozdíly. Ale proč v momentě, kdy se o nich zrovna nerozhoduje, činit příkopy i v tématech, kde si rozumíme a můžeme spolu efektivně spolupracovat. Ostatní věci prostě tolik neřeším. Fanoušci Sparty a Slavie spolu asi také nikdy nebudou nijak zvlášť vycházet, ale když jim někdo zvenčí bude chtít ukrást hřiště, asi se také domluví na nějaké spolupráci. Aby si to hřiště vzali zpět a na něm si to mezi sebou mohli rozdat," pokračoval.

Pro Jakla je natolik důležité „uhájit hřiště", že je ochoten spojit se třeba i s Okamurou. I když to znamená, že za to bude čelit kritice. Podobně to podle Jakla možná vidí i exprezident Klaus a proto Jakla v jeho počínání podpořil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ale proč se Jakl nespojil s někým jiným, třeba s Andrejem Babišem (ANO), který říká, že do země nepřijme ani jediného migranta? Nebo s ODS, jejíž někteří členové jsou k EU silně kritičtí?

„Zaprvé, ODS vůbec nebojuje proti migraci, to je takový mírný pokrok v mezích zákona. Jejich eurohujerství je takové, že překrývá úplně všechno. Je to odpor jen proto, aby nepřišli o část svého elektorátu. Co se týká Babiše, tomu já v této věci nevěřím skoro nic. Je člověkem, který velmi dobře vnímá atmosféru ve společnosti a ví, že lidé mají oprávněné obavy. Ale vždy bude dělat, co je pro něj výhodné. Když mu ale někdo z mocných zahraničních kolegů vysvětlí, že by na tento postoj mohl doplatit například ve svých obchodních zájmech, tak jsem přesvědčen, že je klidně schopen otočit. Neotočí pouze v případě, kdy bude cítit tlak zevnitř – od nás. Pokud by ten tlak nebyl dostatečně hrozivý, tak myslím, že nás prodá," vypálil Jakl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…