Ladislav Špaček: Zeman je buran. Lidovosti se dá docílit bez tepláků a vulgárního slovníku. Podívejte se se Masaryka

23.10.2015 23:00

Odborník na etiketu a mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček zhodnotil v rozhovoru pro server E15.cz oblékání a chování českých i zahraničních politiků.

Ladislav Špaček: Zeman je buran. Lidovosti se dá docílit bez tepláků a vulgárního slovníku. Podívejte se se Masaryka
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ladislav Špaček

Špaček se vyjadřoval k tezi redaktora E15.cz, který poukázal na to, že mnohdy najdeme u politiků místo snahy být za uhlazeného gentlemana spíše směřování k určité lidovosti, jež prý může lidem imponovat.

Odborník na etiketu soudí, že lidovost je buď dána přímo osobností jako u prezidenta Miloše Zemana, nebo je hraná, neboli je používána jako marketingový nástroj. „Jako když americký prezident Barack Obama svou kampaň vedl bez kravaty. To proto, aby získal ty vrstvy, které kravatu nenosí. To je klasický předvolební tah. Dalším příkladem je Syriza v Řecku, jejíž politici chodí bez kravaty, aby dali najevo, že jsou blíž lidu. Jsou to ale jen hry, marketingové finty na voliče, které vymýšlí agentura,“ říká Špaček s tím, že lidovost má své meze.

Mluvčí našeho prvního porevolučního prezidenta uvádí, že pokud se jedná o hlavu státu, většina lidí očekává především důstojnost a ne vulgární vyjádření v nedělním vysílání rozhlasu. „Například prezident Masaryk byl lidový. Byl to syn kočího a davy ho milovaly, ale nikdy jste ho neslyšeli říct sprosté slovo nebo ho neviděli chodit v teplákách a nátělníku. Přitom nikdo nemůže říct, že by nebyl blízko lidu. Lidovost a buranství má mezi sebou hranici,“ míní Špaček.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …