Lakomí, zlí! Nechtějí pomáhat! Babiš a Orbán terčem nové kampaně. Jde o rozdávání peněz v EU

03.06.2020 17:19

Facebooková stránka Moje Evropa, která patří mezi příznivce Evropské unie, se opřela do premiéra Česka Andreje Babiše (ANO) a Maďarska Viktora Orbána. Vadí jim jejich postoj k evropskému fondu obnovy po koronaviru.

Lakomí, zlí! Nechtějí pomáhat! Babiš a Orbán terčem nové kampaně. Jde o rozdávání peněz v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí
„Solidarita některých premiérů zřejmě končí tam, kde začínají zemědělské dotace. Drtivá většina Evropy si naštěstí uvědomuje, že problém Španělska nebo Itálie je zároveň jejich problémem. A to včetně druhé poloviny Visegrádské čtyřky,“ poznamenává fanouškovská stránka Moje Evropa. Na snímku, který je u textu zveřejněn, jsou Babiš a Orbán s doprovodným textem: EU chce dát více než 20 bilionů korun na pomoc evropské ekonomice. Tipněte si, kteří jediní dva politici pomáhat nechtějí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes po setkání se slovenským protějškem Igorem Matovičem uvedl, že chce najít společný postoj zemí V4 k evropskému fondu obnovy po koronaviru. Česko a Maďarsko s návrhem nesouhlasí, Polsko a Slovensko ho podporují.

O tom, že Babiš a Orbán vystupují společně proti Bruselu, píše i server iHNed.cz. Konstatují, že Česko a Maďarsko jako jediné rovnou odmítly plán Evropské komise na oživení ekonomiky. Ostatní státy návrh buď uvítaly, nebo se omezily s kritikou jen na jeho určité části. 

„Jak k tomu přijdou naši lidé, že budou ručit za země, které jsou zadlužené a jsou tam důchody dvakrát třikrát vyšší, to není solidarita,“ uvedl k tomu například premiér Andrej Babiš (ANO).

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí
 
Evropská komise se domnívá, že státy EU by měly ustanovit zvláštní fond, v němž by bylo 750 miliard eur. Nevratné granty mají představovat 500 miliard eur, zbytek jsou půjčky. Orbán toto nazval jako dluhové otroctví. Zároveň si také rýpl do finančníka maďarského původu George Sorose, kterého Orbán obviňuje ze snah nastolit v Maďarsku jinou vládu, nebo zaplavit Evropu muslimskými migranty. 
 
Babiš pak je pro to, aby podpora byla menší, než navrhla Komise. Rozdělovat se pak podle jeho slov musí podle stejného klíče jako v současné době. Odmítá, že by se přerozdělování řídilo dopady pandemie na jednotlivé země. 
 
„Názor Andreje Babiše, že si jižní státy za své problémy můžou samy a Česko by jim nemělo pomoci, se dá považovat za chucpe,“ řekl HN Vít Havelka z výzkumného ústavu Europeum. Dodal, že kdyby Italové či Španělové neposílali značné částky v podobě evropských fondů, Česko by nebylo schopné udržet vyrovnaný rozpočet. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…