Lampasy, kyrysy, šavličky. Lidem seberete, Černochová rozfofruje. Stropnický vládě připomněl filmového nešťastníka

26.05.2023 10:40

Vláda Petra Fialy (ODS) představila konsolidační balíček. V červnu ho chce začít projednávat ve Sněmovně. Někdejší předseda Zelených Matěj Stropnický, pozdější spolupracovník Jany Maláčové v ČSSD a dnes velký odpůrce poskytování vojenské podpory Ukrajině, má však už teď jasno. Cílem konsolidačního balíčku vůbec není šetřit, ale zbrojit, zbrojit a ještě jednou zbrojit. Přidal k tomu repliku ze slavného historického filmu.

Lampasy, kyrysy, šavličky. Lidem seberete, Černochová rozfofruje. Stropnický vládě připomněl filmového nešťastníka
Foto: Podcast Náměstí Míru
Popisek: Matěj Stropnický

Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický dnes patří k jedněm z nejhlasitějších odpůrců poskytování vojenské pomoci Ukrajině. S odůvodněním, že posílání zbraní jen přilévá olej do ohně a vůbec to nepomáhá na cestě k míru.

A zdá se mu, že smyslem konsolidačního balíčku z pera vládní koalice vůbec není hledání úspor, ale zbrojení, zbrojení a ještě jednou zbrojení.

„Vláda nedělá svůj ‚konsolidační balíček‘ kvůli tomu, aby ozdravila státní finance, ale proto, aby mohla zbrojit. Veškeré úspory na lidech totiž rozfofruje ministryně Černochová. Krom vyjednávání o amerických bombardérech F-35 za 100 miliard, rozjela vláda dnes nové jednání o 70 německých tancích Leopard za 30 miliard a jen tak mezi řečí schválila nákup švédských obrněnců za 60 miliard,“ napsal Stropnický na facebook.

A přidal citaci z historické komedie Císařův pekař, Pekařův císař s Janem Werichem v hlavní roli z roku 1951, kde se Werich v roli císaře Rudolfa II. rozčiluje, že mu velitel vojsk nedokázal najít golema.

„... No, jak by mohl, když psal účty za lampasy, fedrpuše, pozamenty, kyrysy, šavličky! Zloději jste a kujóni! (Rozbije vázu.) Všechno ven!“

 

Matěj Stropnický promlouvá

Skutečností je, že ministryně Černochová mluví o nutnosti modernizovat českou armádu opakovaně. Myslí mimo jiné nejmodernější stíhače F-35 a nová bojová vozidla pěchoty ze Švédska.

„Vláda dnes schválila nákup nových bojových vozidel pěchoty CV90. Následně byly podepsány všechny potřebné smluvní dokumenty k této klíčové zakázce. Plníme náš slib dotáhnout úspěšně do konce největší modernizační projekt naší armády v novodobé historii. Závazek, který platí dávno, ale ke kterému neměli moji předchůdci na Ministerstvu obrany ČR odvahu. Pořízení bojových vozidel pěchoty je významný milník na dlouhé cestě k výstavbě těžké brigády, která zásadním způsobem zvýší naši bezpečnost, rozšíří schopnosti Armády ČR a také bude znamenat splnění našich závazků vůči NATO,“ napsala Černochová na twitteru.

Jana Čerrnochová promlouvá

Ve hře je i nákup dalších obrněnců. Má jít o útočné vozidlo známé pod označením Šakal.

„Britská společnost Supacat na probíhajícím veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET představuje lehké útočné vozidlo HMT 400. Stroj přezdívaný Šakal nabízí zajímavá technická řešení, ale je i předmětem kritiky odborníků. Každopádně jeho nasazení v několika armádách NATO i ochota výrobce navázat spolupráci s českým průmyslem z něj činí exponát, který si zaslouží pozornost,“ napsal o stroji server iDNES.cz.

Jde o rychlé, lehké vozidlo určené pro výsadky vojáků k rychlému úderu na nepřítele. Ve výzbroji ho mají např. Dánsko, Německo, USA, Austrálie či Nový Zéland.

Slabinou stroje je podle některých odborníků pancéřování, a tím i menší ochrana posádky, ať už při najetí na minu či v přímém bojovém střetu s nepřítelem.

Vedle toho se Černochová rozhlíží po nákupu nových tanků Leopard 2. Společně s Německem a případně i dalšími zeměmi.

„Vláda mne dnes pověřila k zahájení jednání o možném společném pořízení tanků Leopard 2A8 s Německem a případně i dalšími evropskými státy. Vedle nových BVP je modernizace našeho tankového vojska dalším nezbytným a klíčovým krokem pro zajištění obranyschopnosti země a posun armády do 21. století. Armáda ČR hledala tank s dostatečnou ničivostí, mobilitou, vysokým stupněm ochrany osádky a modernizačním potenciálem, který je používaný armádami NATO a není nutné jej dále vyvíjet. Těmto požadavkům Leopard 2A8 jednoznačně vyhovuje. Jsem přesvědčena, že společným postupem můžeme dosáhnout výhodnějších podmínek pro naši zemi. Pokud budou jednání úspěšná, dojde k pořízení přibližně 70 nových tanků, které jsou zároveň důležité pro naplnění našich aliančních závazků v rámci NATO,“ uvedla Černochová.

Jana Černochová promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Má naprostoui pravdu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseArnold Rimmer , 26.05.2023 10:42:24
Cílem balíčku profesora Fiaska není šetřit, ale zbrojit a vyvolat válku!

|  19 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…