Langer, Langer, Langer. Zpráva o zatčení někdejší politické hvězdy ovládla večerní zpravodajství

13.10.2015 20:03

Exministra vnitra za ODS Ivana Langera zadržela policie. Této zprávě se věnovaly i všechny hlavní zpravodajské relace. S výjimkou ČT, která upřednostnila kauzu sestřelení malajsijského letadla, zařadily všechny televize zprávu o zadržení někdejší politické hvězdy na první místo, a TV Prima mu dokonce věnovala hned tři úvodní reportáže.

Langer, Langer, Langer. Zpráva o zatčení někdejší politické hvězdy ovládla večerní zpravodajství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Úterní Události České televize zařadily zprávu o policejním zásahu proti Langerovi na druhé místo. Za zprávu o letadlu MH17, které bylo sestřeleno nad Ukrajinou. V reportáži padlo také jméno jednoho z hejtmanů či podnikatele Ivana Kyselého.

„Další velká policejní razie a opět padají jména politiků.“ Těmito slovy zahájila Aneta Savarová reportáž o zátahu proti Ivanu Langerovi a dalším osobám v Praze a v Olomouckém kraji. V kauze mají hrát roli i jeden z hejtmanů či někteří policisté. „Policisté přišli také do kanceláře olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD),“ oznámil zpravodaj ČT Jiří Hynek. Mobilní telefon pana hejtmana je prý několik hodin nedostupný. V kauze figuruje také jméno přítele Ivana Langera, podnikatele Ivana Kyselého.

Zdá se, že jádrem případu může být solární elektrárna Ševětín, jejíž postavení a uvedení do chodu policie už prověřovala. Celá reportáž byla uzavřena upoutávkou na večerní Události, komentáře, které se mají kauze věnovat podrobněji.

Po reportáži o zásahu policie i proti Ivanu Langerovi následovala zpráva o situaci v Sýrii a stížnosti ruského prezidenta Vladimira Putina, kterému se nelíbí, že se s ním Spojené státy odmítají dělit o informace.

Langer je jen papírový milionář, hlásí Nova. A tvrdí...  

Kauze Ivana Langera se věnovala i televize Nova, která zprávu o protikorupční razii zařadila na první místo, let MH17 byl až druhý. Třetí zpráva se pak týkala protimafiánského zásahu na Slovensku.

„Protimafiánská policie rozjela rozsáhlé zatýkání, v síti uvízl i exministr vnitra Ivan Langer. Jeho olomoucký byt od rána prohledává policie,“ oznámil moderátor Rey Koranteng. Ještě ráno byl Langer aktivní na sociální síti, ale během dopoledne začaly prosakovat informace o jeho zadržení. „Otázkou ale je, co policisté přesně prověřují, neboť policie uvalila na případ velmi přísné embargo,“ dozvíme se z reportáže.

I na Nově zazní, že předmětem vyšetřování může být solární elektrárna Ševětín, ale existuje i jiná možnost. Předmětem zájmu vyšetřovatelů prý mohou být také kontakty některých pracovníků policie s podnikateli či politiky.

V sedm hodin večer se před olomouckým bytem Ivana Langera objevilo šest policistů, kteří s sebou přivezli i Ivana Langera a zavedli ho do bytu. „Během dne tu ale byla jen sporadická aktivita, u domu stála jen tři neoznačená policejní auta,“ oznámil zpravodaj.

Na kameru zazněla i slova politiků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) či Miroslav Kalousek (TOP 09) byli v hodnocení kauzy opatrnější. „Já bych si spíš počkal na výsledky akce, velké policejní akce už jsme tu totiž viděli,“ poznamenal např. Bělobrádek. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) byl v hodnocení mnohem ostřejší. Ve věci solárních tunelů měla prý policie jednat už dávno.   

Po prvních šesti minutách zpravodajka ČT řešila otázku, zda je vlastně Ivan Langer pohádkově bohatý, jak se o něm říká, či nikoliv. Před kamerou zaznělo, že Langer je jen papírovým milionářem.

Uvidíme se u soudu, holedbal se Langer na Primě...

Televize Prima ve své hlavní zpravodajské relaci, zahájené již pět minut před devatenáctou hodinou, věnovala kauze Ivana Langera hned tři první reportáže, v rozsahu více než pět minut. V první reportáži shrnula události, které v kauze nastaly během úterka- zatčení Langera na luxusním pražském bulváru, jeho výslech na policejním prezidiu, i odpolední tiskovou konferenci policejného prezidenta.

Ve druhé reportáži pak Prima připomněla, že Ivan Langer, někdejší „korunní princ ODS“, již v minulosti čelil mnoha aférám. Připomněla zejména kauzu Langerova sporu s jeho nástupcem na ministerstvu Radkem Johnem, která se odehrála přímo v diskusním pořadu TV Prima, kde John obvinil Langera, že by s ním měl ve studiu být jeho vodič, zastřelený boss podsvětí František Mrázek, na což Langer reagoval stručným „uvidíme se u soudu“.

Třetí reportáž pak představovala kauzu solární elektrárny v Ševětíně, kvůli které se úterní policejní manévry odehrávaly, a další osoby, které s Langrem měly být v případu namočeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …