Langer na Olomoucku propadl. Převálcoval ho Váňa z ČSSD

03.05.2010 17:45

Ve volbách do sněmovny by na Olomoucku s plnou převahou zvítězili sociální demokraté. Hlas by jim do urny vhodilo 29 procent voličů. Uvádí to bleskový průzkum agentur SC&C a STEM pro Český rozhlas.

Langer na Olomoucku propadl. Převálcoval ho Váňa z ČSSD

Stříbrnou příčku by opět uhájila ODS.  Jenže ta u voličů boduje s pouhými šestnácti procenty hlasů. Pětiprocentní hranici by v Olomouckém kraji překročilo šest stran.

Za ČSSD a ODS by třetí místo podle volebního modelu patřilo v Olomouckém kraji dvěma stranám: komunistům a Věcem veřejným. Hlas by jim dalo shodně 13,5 procenta voličů.

Jedenáct a půl procenta by získala TOP 09 a lidovce by volilo 6,5 procenta lidí.

Průzkum agentur SC&C a STEM také hovoří o poměrně velké účasti voličů  Šlo by totiž volit až 75 procent voličů, kteří bydlí v Olomouckém kraji. Svou účast ve volbách vyloučilo pouze 26 procent respondentů. Tento výsledek téměř kopíruje výsledky ve všech předešlých krajích.

Pouze 9 procent občanů v tomto regionu podle agentur neví, koho by případně volili.  

„Dominantním důvodem pro účast ve volbách je tradičně pravidelnost volby - „chodím volit vždy". Důvody k neúčasti jsou poměrně hodně vyrovnané až na tradičně poslední důvod - nemožnost se zúčastnit voleb," uvedly ve své zprávě agentury SC&C a STEM.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD (35,44 procent, 5 mandátů), druhá byla ODS (30,29 procent, 4 mandáty), na třetí pozici se umístila KSČM (14,68 procent, 2 mandáty).

Čtvrtá skončila KDU-ČSL (8,26 procent, 1 mandát) a páté místo získala Strana zelených s 5,51 procenty. Zelení ale za tento region žádné místo v parlamentu nezískali.

Čtěte také:
Kandidátky hlavních politických stran - Olomoucký kraj 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…