Langerovo dědictví nás bude stát další peníze, naznačují LN

07.01.2014 8:01

Exministr vnitra za ODS Ivan Langer za sebou údajně zanechal nepěkné lázeňské dědictví. Už za jeho éry přišel stát o desítky milionů korun kvůli nevýhodnému pronájmu lázeňských objektů, nyní bude muset podle serveru Lidovky.cz pravděpodobně zaplatit další. Úředník Roman Fidler za zády ministra v demisi Martina Peciny zrušil smlouvu na pronájem čtyř lázeňských komplexů, za něž bude vnitro muset zaplatit odstupné.

Langerovo dědictví nás bude stát další peníze, naznačují LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra pronajímá společnosti Temparano lázeňské komplexy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích. Kvůli karlovarskému areálu Tosca ale úřad od smlouvy nečekaně upustil.

„Společnost Temparano nám předala výzvu spojenou s výpovědí smlouvy z důvodu vleklého soudního sporu o lázeňské domy, proto jsme od ní odstoupili," potvrdil serveru Lidovky.cz Fidler, který byl za Langerovy éry ředitelem personálního odboru policejního prezidia.

Za předčasné ukončení smlouvy, která byla původně uzavřená do roku 2028, ale stát zaplatí tučné odstupné. Přesnou částku odmítá Fidler sdělit, podle informací serveru může jít až o 90 milionů korun navýšených o investice Temparana.

Navýšení prostředků bude nezbytné

Vnitro navíc musí převzít veškeré budovy a jejich zaměstnance. „Samozřejmě s navýšením mzdových prostředků tedy počítáme a budu tedy nucen požádat o nějaké navýšení," připustil Fidler.

Rozvázání smlouvy je navíc zatíženo další skutečností. Fidler tak učinil za zády ministra vnitra v demisi Martina Peciny, který chtěl řešení nechat svému nástupci. „V tuto chvíli probíhá vnitřní audit, který by měl přinést odpověď na to, zda k tomuto kroku bylo nutné přistoupit neprodleně, zda nebylo možné počkat na nového ministra a také zda je tento krok ekonomicky výhodný," uvedl mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Langer uzavřel pro stát nevýhodné smlouvy

Pecina řešil pronájem lázeňských domů už coby ministr v úřednické vládě Jana Fischera. Audit tehdy ukázal, že kvůli Langerově rozhodnutí přišel stát o desítky milionů korun, když exministr pronajal areál za 23,7 milionu korun ročně. Odborníci se však shodli na částce v rozmezí 37 až 45 milionů. Langer se tehdy bránil, že musel vycházet z reálné situace, připomínají Lidovky.cz.

Kontrakt nakonec zrušil exministr Radek John (Věci veřejné), využil tehdy porušení smlouvy ze strany nájemce. Pod vedením Jana Kubiceho v roce 2011 úřad rozhodl, že areál pronajme stejné firmě, smlouva ale měla být mnohem výhodnější. Nyní je problém znovu na stole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …