Langerovo žabákování. Exministr vnitra Pecina zavzpomínal, jak vypadala policie, když ji od Langera přebíral

15.10.2015 21:41

Exministr vnitra Martin Pecina, jenž býval také členem ČSSD, se ve čtvrtečním Hyde Parku České televize vyjadřoval k nové kauze vrchního státního zástupce v Olomouci Iva Ištvana. V souvislosti s touto kauzou se mluví i o dalším exministrovi vnitra, Ivanu Langerovi (ODS). Právě za něj prožil rychlý kariérní vzestup současný ředitel GIBS Ivan Bílek. Pecina prozradil, co si o něm myslí. Nakonec zmínil i americkou ambasádu v Praze a uprchlíky.

Langerovo žabákování. Exministr vnitra Pecina zavzpomínal, jak vypadala policie, když ji od Langera přebíral
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Martin Pecina

V úvodu pořadu Pecina poznamenal, že Ivo Ištvan postupuje podle zákona a rozhodně nelze říci, že by šlo o reparát po případu Jany Nagyové-Nečasové. Host se ovšem necítí povolán k hodnocení práce pana Ištvana, od toho má nadřízené. Snad se také brzy dozvíme, proč olomoucké zastupitelství rozhodlo o tom, že do vyšetřování kauzy nezapojí Generální inspekci bezpečnostních sborů. „Mezi vyšetřovaným policistou a příslušníkem inspekce může být nějaká osobní vazba,“ spekuloval exministr s tím, že do GIBS přecházejí i někdejší řadoví policisté.

Inspekce ale pracuje, o tom není důvod pochybovat. Řeší např. otázku nepovoleného použití zbraně ve službě nebo opilého policejního funkcionáře za volantem. Nemá prý výhrady ani k současnému šéfovi GIBS panu Ivanu Bílkovi, kterého zná ještě ze svého prvního ministrování. „Já jsem ho považoval za dobrého, schopného policistu a slušného člověka,“ konstatoval Pecina, byť je prý jeho skvrnkou na pověsti, že měl mimořádně rychlý služební postup. „Ale já jsem většinu života prožil v soukromém sektoru, kde takovýto rychlý postup není nijak neobvyklý,“ doplnil.

Pár slov padlo také na konto Roberta Šlachty z ÚOOZ. Ačkoli se může zdát zvláštní, že je šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu tak často vidět v médiích, je prý jen a pouze na státním zástupci, koho nakonec pověří prošetřením kauzy. „Pánem trestního řízení je u nás státní zástupce,“ konstatoval na kameru Pecina.

Langerovo „žabákování“

Ve druhé polovině prozradil, co je to tzv. žabákování. Tento fenomén byl prý znám z dob Ivana Langera, kdy policista dostal možnost přeskočit náhle do vyšších platových tříd tím, že vykonal nějakou několikatýdenní stáž na policejním ředitelství. „To se stávalo za Ivana Langera, dnes už tomu snad tak není,“ doplnil někdejší politik. Obvyklé je postupovat pomaleji do nejbližší vyšší třídy. Pecina dal ovšem znovu najevo, že v soukromém sektoru je rychlý kariérní postup dost častý.

Pokud jde o olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, toho sice prý Pecina tolik nezná, ale z toho, co o něm ví, může říci, že je to slušný člověk, který se může očistit, a na odchod z funkce je ještě čas. Nijak ho neudivuje ani to, že se spolu baví poslanci levice a pravice, případně jejich známí. Přece lidé nebudou přecházet na druhý chodník, aby se nepotkávali. Takto je možné, že je v jedné kauze obviněn hejtman z ČSSD spolu s člověkem, jenž má údajně blízko k Ivanu Langerovi (ODS). „Víte, to co dříve fungovalo jako opoziční smlouva, na to já mám jiný názor, než je rozšířen dnes. Já jsem ji nepovažoval za špatnou,“ podotkl.

Americká ambasáda a uprchlíci

Ve vysílání došlo i na americkou ambasádu v Praze. „Americká ambasáda v Praze tlačí na prosazení protikorupčních zákonů v Česku, to je známá věc a koneckonců se tím netají ani pan velvyslanec Schapiro, ale to, že by ambasáda měla např. nějaké personální požadavky, považuji za nesmysl,“ zaznělo od Peciny s poukazem na to, že právě americký velvyslanec tlačí na zrod protikorupčního speciálu ve struktuře státních zastupitelství.

Nakonec zmínil i povinné trvalé přerozdělování uprchlíků. „Kvóty, jak je vymysleli v Bruselu, jsou nesmysl. Je to narozené mrtvé dítě,“ konstatoval s tím, že my také nepřerozdělujeme do dalších zemí uprchlíky z Ukrajiny. Nepovažuje úplně za šťastné, že jsme byli v otázce kvót přehlasováni, ale stalo se. Bylo by prý mnohem lepší, kdyby si Česko dokázalo vymoci nějaký ústupek a pak vše „prodat“ jako společný úspěch. Možná to ale nebylo možné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…