Langšádlová okouzlila Barboru Tachecí. A srovnala TOPku s ODS

11.09.2013 10:23

Tradiční rozhovor pro MF Dnes dělala Barbora Tachecí tentokrát s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou. Ta ji prý zaujala svou elegancí a mimo to pozoruhodnými odpověďmi, které novinářku evidentně zaskočily. Ale ve srovnání s její kolegyní, bývalou ministryní kultury Alenou Hanákovou, prý nedávná poslankyně obstála.

Langšádlová okouzlila Barboru Tachecí. A srovnala TOPku s ODS
Foto: Daniela Černá
Popisek: Helena Langšádlová

„Po zážitcích s bývalou ministryní kultury jste vděčni, že proti vám sedí žena schopná věty formulovat a budící dojem jakési rozumnosti,“ napsala o místopředsedkyni TOP 09 tazatelka Barbora Tachecí. Přesto se Langšádlové během rozhovoru překvapeně ptala, zda si z ní nestřílí.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Překvapilo ji zejména vysvětlování rozdílů mezi TOP 09 a ODS. Na té strana místopředsedkyně Langšádlové nenechává v poslední době nit suchou. „Jsme strana založená na našem hodnotovém desateru a principech, které jsou úplně jiné než ODS, která je spíše stranou zájmů než idejí,“ prohlásila Langšádlová.

Překvapená Tachecí jí následně ze zmíněného desatera ocitovala zásadu, že strana nebude prosazovat politické cíle hrubostí a zlovolným osočováním. Ta podle ní příliš nekonvenuje například s běžnými standardy chování prvního místopředsedy Miroslava Kalouska, známého svým razantním a agresivním stylem. „Tohle je takový ideál, ke kterému chceme směřovat,“ připustila bývalá poslankyně rozpačitě.

Podobně se vyvíjela i debata o vztahu TOP 09 k živnostníkům. „Víme, že na živnostnících stojí velká část naší ekonomiky,“ připustila. Pak však zdůraznila, že podpora osob samostatně výdělečně činných je u nás v evropském kontextu jedna z největších.

Podporu živnostníků si však nesmíme plést s tolerováním nekalé konkurence zvané „švarcsystém“. Ohledně zarputilého úsilí TOP 09 snížit živnostníkům daňové paušály Langšádlová připomněla, že je bohužel realitou, že tato skupina daňových poplatníků odvádí do státního rozpočtu čím dál méně. Proto bylo nutné zavést opatření, aby se od nich vybralo aspoň něco.     

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…