Langšádlová prosadila vznik komise pro hybridní hrozby: Lidé si to neumí přebrat. V Černé Hoře kvůli vlivu Ruska málem zavraždili premiéra

30.07.2020 15:03

Helena Langšádlová v rozhovoru s týdeníkem Respekt hovořila o Stálé komisi pro hybridní hrozby, která nedávno i díky její iniciativě vznikla. Prý nebude sloužit tomu, aby se tlačila jedna "správná" pravda. Ale podle poslankyně TOP 09 se v Česku šíří dezinformace a "mnoho lidí si to neumí přebrat". "Lidé se tu v minulosti naučili přijímat slova a činy nekriticky, je tu malá znalost historie, zejména dějin 20. století. Především starší lidé mají v sobě vzorce výuky z doby komunismu, a tak se ztrácejí v realitě a jsou náchylní věřit téměř čemukoli," prohlásila.

Langšádlová prosadila vznik komise pro hybridní hrozby: Lidé si to neumí přebrat. V Černé Hoře kvůli vlivu Ruska málem zavraždili premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová

Redaktor Jaroslav Spurný se zeptal, proč se má hybridními hrozbami zabývat komise, když už je mají za úkol řešit tajné služby a jiné bezpečnostní složky. Langšádlová odpověděla, že je to proto, protože politické rozhodování v Česku nestojí prý jen na logice, kontextu, faktech, ale i na emotivním výkladu, často na dezinformacích, jež jsou součástí hybridních hrozeb.

Hybridní hrozby definovala jako schopnost manipulovat veřejností, ohrožovat kyberprostor či prosazovat svůj vliv strategickými investicemi. A dodala, že mluví převážně o Rusku a Číně. Hlavně v kyberprostoru je podle ní velké riziko cílené manipulace. "Moc si neuvědomujeme, že se něco mění, že přijímáme manipulované informace prostřednictvím zmíněných platforem a technologií – třeba právě Číny a Ruska," prohlásila a dodala: "Prostřednictvím elektronického světa se šíří alternativní a lživé výklady nedávné historie a mnoho lidí si to neumí přebrat." Cílem dezinformací prý není, aby se Rusko zdálo jako skvělé, ale aby se vytvořilo zdání špatného Česka, špatné Evropské unie, slabé demokracie a bezmoci, aby byla společnost oslabená a rozdělená.

Když byla dotázána, jak ví, že dezinformace proudí z Ruska a Číny, uvedla, že to říkají tajné služby, analytici, občanské instituce i řada bezpečnostních institucí. "Také se pravidelně zúčastňuji zasedání v rámci Parlamentních shromáždění NATO, na kterých se z velké části věnujeme hybridním hrozbám. Ke stejným zjištěním docházejí i naši spojenci," doplnila spolu se zkušenostmi ze západního Balkánu, kde v Černé Hoře kvůli vlivu Ruska a Číny údajně došlo málem k vraždě premiéra.

Ke komisi uvedla, že jejím cílem není těmto hrozbám zabránit, pouze je popsat a tím posílit odolnost společnosti. Současně odmítla, že by komise měla za cíl tlačit jen "svou pravdu".

"Zájmové skupiny cílí také na politiky. Rusko i Čína celkem intenzivně využívají skrze diplomacii a ideologii tuzemskou komunistickou stranu, možná také SPD, nebo Hrad. Co s tím?" ptal se redaktor Spurný a Langšádlová řekla, že kvůli tomu chce prosadit zákon o ochraně přímých zahraničních investic.

Ale to není vše. Langšádlová chce prosadit také občanské vzdělávání, vzdělávání státních úředníků nebo policistů a vojáků v kritickém myšlení, aby byli odolnější proti manipulacím. "Situace v těchto institucích není dobrá - a není dobrá ve stejných institucích ani v jiných unijních státech. Pokusy je ovlivnit jsou velké," říká. Česko prý už má rozsáhlou dokumentaci ohledně hybridních hrozeb, ale doporučení v ní zřejmě nejsou plněna.

Poslankyně TOP 09 chce zvláštní pozornost věnovat volbám. "Každý má právo svobodně volit, ale jsou tu zkušenosti ze zahraničí, z Německa, Španělska a dalších zemí, že volby se odehrály pod vlivem dezinformací a manipulací. Před tím musíme volby ochránit, abychom se rozhodovali co nejsvobodněji. Občané České republiky se musí rozhodovat sami, bez zásahů zvenčí," prohlásila kategoricky.

Řešení je podle ní komplikované, protože je zde zákonem vymezená hranice svobody slova. Uvedla, že se o tématu radila s členy amerického Kongresu. A zmínila, že svou roli má i Evropská unie, která s platformami typu Facebook jedná. "Myslím, že v tom odvádí velmi dobrou práci naše eurokomisařka Věra Jourová," pochválila eurokomisařku.

Nedostatky však Langšádlová vidí v Česku, v roli médií a ve způsobu vzdělání. "Lidé se tu v minulosti naučili přijímat slova a činy nekriticky, je tu malá znalost historie, zejména dějin 20. století. Především starší lidé mají v sobě vzorce výuky z doby komunismu, a tak se ztrácejí v realitě a jsou náchylní věřit téměř čemukoli," mínila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…