Láska a ráj na zemi? Spíš peklo. Přestřelky na ulicích, stovky mrtvých. Dušan Neumann a hororové zážitky z dnešních USA

26.07.2020 18:10

Publicista Dušan Neumann žije už řadu let v USA; při pohledu na současné protesty hnutí Black Lives Matter varuje své spoluobčany, že za mořem teď rozhodně nenastane ráj na zemi. Právě naopak...

Láska a ráj na zemi? Spíš peklo. Přestřelky na ulicích, stovky mrtvých. Dušan Neumann a hororové zážitky z dnešních USA
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

Spojenými státy se přelévají lny protestů, které vyvolala smrt černocha George Floyda. Toho na konci května udusil během zákroku bělošský policista. Hnutí „Black Lives Matter“, neboli Na životech černochů záleží, se svými stoupenci vyvolalo vlnu demonstrací, při kterých došlo i k rabování.

Anketa

Do jakého filmu byste nejraději zařadili postavu Václava Havla?

hlasovalo: 13254 lidí
Demonstranti volají mimo jiné i po zrušení policie, která se podle kritiků k černochům chová rasisticky.

Požadavek je šířený zejména hnutím ‚Black Lives Matter‘. Pokud se v jejich představách z městských a státních rozpočtů náklady na policii vyškrtnou, policisté zajdou na sociální úřad požádat o podporu v nezaměstnanosti – a ve městech se rozprostře sociální smír, láska a ráj na zemi. Realita je bohužel trochu jiná,“ napsal Neumann na serveru Kupředu do minulosti.

Jaká?

V New Yorku je prý teď pácháno tolik násilí, že to ve městě nepamatují posledních 25 let. Zastřeleno bylo 28 lidí. A podle Neumanna policie zaevidovala od počátku roku do 20. července na 674 přestřelek. Dodal, že je to dvojnásobek oproti stejnému období v roce 2019.

„Mezi 14 zastřelenými o svátečním víkendu 4. července (Den nezávislosti) jsou – maturantka zavražděná střelbou na maturitním večírku a módní návrhářka zabitá při mytí auta. Většina mrtvých jsou černoši, které rozpuštění policie mělo chránit hlavně před policejní brutalitou. V Minneapolis bylo od zabití George Floyda postřeleno už na 150 lidí. V Chicagu bylo první červencový týden zastřeleno 24 lidí a počet zraněných vyskočil přes stovku. Detroit, St. Louis jsou na tom podobně. V 64 velkých amerických městech značně stoupl počet vražd ve srovnání s loňskem,“ pokračoval Neumann.

Statistiky FBI prý ukazují, že především ve městech, kde vládnou opoziční Demokraté, narostla zločinnost. Ve stejných městech narostl i počet bezdomovců. Federální vláda se prý situaci pokouší řešit, ale Neumann si podle svých vlastních slov v tuto chvíli netroufne odhadnout, zda v USA nevypukne další občanská válka. Studená občanská válka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …