Last minute rozdávačka. Vláda to do budoucna neutáhne, varuje poslankyně TOP 09

12.04.2017 23:02

Více rodin dosáhne na přídavky na děti. Kromě toho poslanci také zastropovali věk odchodu do důchodu na 65 letech. Penze by měly růst rychleji než dosud. K těmto dnešním rozhodnutím zákonodárců se v pořadu Události, komentáře ČT24 vyjádřili poslanci napříč politickým spektrem.

Last minute rozdávačka. Vláda to do budoucna neutáhne, varuje poslankyně TOP 09
Foto: TOP 09
Popisek: Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová

„Jenom navýšení důchodů bude znamenat navýšení státního rozpočtu o 17 miliard korun, další navýšení jsou také desítky miliardy korun. V tuto chvíli, kdy česká ekonomika roste, to ta ekonomika unese. V recesi může nastat problém, to přiznávám,“ uvedl ke schváleným novinkám poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). „Jistá obezřetnost do budoucna je namístě,“ sdělil Kaňkovský. Dodal, že v některých pasážích je sociální demokracie překvapila, například v otázce zvýšení důchodů. „Sociální demokracie cílí předvolebně, to tak je,“ řekl. 

„Vzhledem k tomu, že ekonomika roste, počítá se s tím, že další vláda by toto vše mohla splnit,“ dodala poslankyně za hnutí ANO Jana Pastuchová. „Takto sestavený rozpočet bude dosažitelný, i přestože bude deficitní,“ dodala.

„Ve sněmovně jsme byli svědky takové last minute rozdávačky. Ty náklady jsou enormní. V budoucnu nebudeme schopni to financovat. Těm skupinám, kterým se nyní rozdává, budeme asi muset v budoucnu brát. Tato vláda to už však nebude řešit, zavazuje k tomu vlády budoucí. A to je krajně nezodpovědné,“ rozlítila se poslankyně za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Sama se přitom zdržela hlasování. „To je stejné, jako kdybyste hlasovali proti,“ řekla k tomu. Zároveň však dodala, že řada změn v zákoníku nebyla špatná. 

„Naprosto s tím souhlasím,“ vyjádřil souhlas s Pekarovou Adamovou ohledně předvolební štědrosti poslanec za ODS Vladislav Vilímec. Vzpomněl mimo jiné také na vládu v roce 2006, kdy se dělo totéž. 

„Nezapírám, že toto vše souvisí s volbami. Každý teď na někoho cílí. Sociální demokracie se snaží donést celou řadu návrhů zákonů, které cílí na celou řadu občanů. A my jsme se rozhodli, že jak důchodce, tak rodiny s dětmi podpoříme,“ podotkl následně Kaňkovský.

Pastuchová si pak také postěžovala na způsob předání návrhu. „Na koaliční radě bylo dohodnuto něco jiného, než se odehrávalo pak dnes ve sněmovně,“ poznamenala Pastuchová.

Kaňkovský se pak závěrem vyjádřil ještě k tomu, že poslanci dluží zdravotně postiženým, především v přístupu ke kompenzačním pomůckám. „Ne přidat na dávkách jako takových, ale umožnit jim lepší přístup ke kompenzačním pomůckám,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…