Laudát tepal v ČT Mládka za pozitivní přístup k Číně: Mají na rukou krev

28.08.2014 22:49

Pořad České televize Události, komentáře nemohl pominout jednání Čínského investičního fóra. Dnes se jednalo o budování silnic a železnic, spolupráci ve zdravotnictví či o přílivu turistů. Ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek zdůraznil, že nemůžeme ignorovat druhou největší ekonomiku světa a zároveň tvrdil, že to neznamená rezignovat na evropské demokratické hodnoty a lidská práva.

Laudát tepal v ČT Mládka za pozitivní přístup k Číně: Mají na rukou krev
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

Na zasedání, kde se v Praze sešli čeští a čínští politici a stovky podnikatelů z obou zemí, také zaznělo, že čínská strana by stála případně o dostavbu Temelína a Dukovan, pokud by se vypisoval nový tendr. Do studia ČT přijali pozvání ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a místopředseda sněmovního hospodářského výboru František Laudát (TOP 09). Oba potvrdili, že čínští zástupci v čele s třetím mužem komunistické Číny, vicepremiérem Čang Kao-lihem, mají zájem o obchod, a to s Českem i dalšími státy střední a východní Evropy. Čínští investoři mají prý široký záběr, zájem mají o lázeňství, stavebnictví, vědu a výzkum nebo energetiku.

Jde česká obchodní politika více východním směrem než doposud? Je to zásadní obrat? „Je to jasná změna. ČSSD už před volbami deklarovala, že se dáme touto cestou. V minulosti se Čína ignorovala, a je třeba říci, že to nebylo ke škodě Číny, ale k naší,“ uvedl Mládek.

„Čína chce, abychom byli jejími partnery a ne abychom opustili Evropskou unii a své tradice a hodnoty. Pro ně není zajímavý náš desetimilionový trh, ale trh s 500 miliony obyvatel,“ dodal.

Německo s Čínou také čile obchoduje

František Laudát je přesvědčen, že současná zahraničně-obchodní politika téměř rezignuje na dodržování lidských práv. „Politika vůči Číně se změnila. My jsme dlouhodobě podporovali Tibet,“ říká poslanec Laudát s tím, že vidí ústup od těchto postojů. „Já nejsem proti tomu, abychom obchodovali s Čínou, musíme si být ale vědomi rizik, která to přináší. Čína často porušuje autorská i jiná práva,“ zdůraznil Laudát a uvedl, že jednáme s ministry, kteří mají „na rukou krev“.

Jan Mládek v odpovědi zdůraznil, že například Německo s Čínou obchoduje ve velkém a kancléřka Merkelová jezdí do Číny za obchodem alespoň třikrát do roka a občas s sebou bere polovinu vlády. „My nemáme důvod se chovat jako hlupáci,“ zdůraznil Mládek a obhajoval tak sníženou míru akcentace otázky lidských práv.

„Když vidím paní Merkelovou, jak šlape v současné situaci a rozhoduje se, zda budeme upřednostňovat lidská práva a morální hodnoty, nebo preferovat obchodní aspekt... Ať už se třeba dnes podíváme i na Ukrajinu a sankce proti Rusku," říká Laudát a zdůrazňuje, že dlouhodobě se nevyplatí ustupovat z obhajoby lidských práv a demokratických hodnot.

Jan Mládek zase tvrdil, že pokud budeme kádrovat různé obchodní partnery z hlediska kvality jejich demokracie, tak dostaneme tisíce lidí na pracovní úřady, protože přijdou o práci.

Sami nevíme, kam se naše společnost vyvine

Mládek také naznačil staleté tradice Číny a uvedl, že ani my nevíme, kde se ocitneme za další desetiletí či dokonce staletí. „My máme implicitní představu, že jsme ti nejlepší,“ a to podle ministra není namístě.

Pokud Česká republika naváže další obchodní kontakty s Čínou, tak to podle Mládka neznamená, že bychom se zříkali lidských práv a našich hodnot. My svým čínským partnerům prý můžeme zdůraznit, že máme na jisté věci jiný názor, ale nemůžeme se kvůli tomu nezajímat o obchod.

Poslanec TOP 09 reagoval na Mládkovo tvrzení, že nevíme, kam se naše evropská společnost posune za další desetiletí. „Pokud rezignujeme na své hodnoty, pak skutečně budeme změněni,“ uvedl Laudát a opět pohovořil o Tibetu. Naznačil také, že co se týká vyspělých technologií, pak podle jeho představ bychom se měli obrátit například na USA nebo Francii, a zpochybnil v tomto ohledu význam Číny. Pohovořil také o tom, že pokud se obchoduje se zeměmi, které nedodržují určité demokratické standardy a nedělají si hlavu s lidskými právy, pak prý musíme počítat s tím, že obchod může ze dne na den skončit. Poukázal na situaci, kdy jsme se snažili dlouhodobě navazovat vztahy s Ruskem a obnovit obchodní styky a nyní po událostech na Ukrajině se obchody opět omezují.

Důležitá je otevřená diskuze, a to i o lidských právech

Ministr obchodu v závěru debaty v ČT ujišťoval, že současné snažení o navázání intenzivních kontaktů s Čínou má dlouhodobý charakter. „Nejde nám o krátkodobé efekty, naopak nám jde o dlouhodobou prosperitu, a proto musíme spolupracovat s druhou největší ekonomikou, která bude brzy největší,“ uvedl Mládek. To podle něj rozhodně neznamená rezignaci na naše, potažmo evropské hodnoty.

O otázce lidských práv se na dnešním jednání českých a čínských účastníků fóra zmínil i premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl, že obě země mají odlišné tradice, zřízení i názory na určité věci. Proto je podle premiéra důležitá otevřená diskuze, a to i o lidských právech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…