Lavička Václava Havla oblaží už i studenty Oxfordské univerzity

06.11.2014 20:41

Václav Havel byl člověk, který dovedl naslouchat, a i to vyjadřuje jeho lavička, která byla dnes slavnostně odhalena v parku Oxfordské univerzity. Autor návrhu objektu Bořek Šípek řekl, že při tvorbě tohoto díla zavzpomínal i na chvíle, které s bývalým československým a českým prezidentem strávil na Hrádečku - Havlově chalupě v Podkrkonoší.

Lavička Václava Havla oblaží už i studenty Oxfordské univerzity
Foto: Jan Polívka
Popisek: Na Lavičce Václava Havla v Plzni chybí po útoku vandalů skleněné ozdoby v hodnotě několik tisíc korun

Za nápadem vytvořit projekt laviček Václava Havla stojí současný český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Ten následně oslovil právě Bořka Šípka, Havlova velkého přítele. Konstrukce se skládá ze dvou kovových židlí připojených ke stolu kolem lípy, českého národního stromu. "Nechtěl jsem udělat normální lavičku, která stojí pod stromem. Druhá věc je ta, že když si dva lidé sednou na lavičku, tak sedí vedle sebe a jejich zrak se upírá do dálky," popsal Šípek.

Proto si český umělec řekl, že tuto symbolickou lavičku jakoby rozřízne uprostřed na dvě části a ty jednotlivé díly otočí proti sobě, aby si lidé viděli do očí. Během vytváření návrhu lavičky, který nese jméno Demokratické rozhovory, prý vzpomínal i na svá setkání s Havlem. "Měl jsem vzpomínku na jednu takovou debatu s Havlem, kdy jsme v létě na Hrádečku seděli, takto jsme si dali dvě židle proti sobě a popíjeli vínečko. A vždycky, když jsme začali gestikulovat, tak jsme to víno rozlili," uvedl Šípek.

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, česky a anglicky

Jaký by měl podle něj být odkaz prvního polistopadového prezidenta? "Havel byl člověk, který byl otevřený dialogu, který dovedl naslouchat a i toto trochu vyjadřuje ta lavička. Že je třeba, abychom spolu mluvili, ne abychom se napadali a hádali, abychom dovedli promíjet, což on také dokázal velmi dobře," prohlásil architekt.

První lavička byla slavnostně zpřístupněna na univerzitě v americkém Georgetownu v říjnu 2013; následovaly instalace v Dublinu, Barceloně, Praze, Českých Budějovicích, Benátkách, Hradci Králové či Plzni. V nejbližší době bude odhalena i lavička v Haagu či v Bruselu.

"Ty lavičky jsou vždycky stejné, kolem dokola stolu je Havlův nápis Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, česky a anglicky. V Barceloně to bylo katalánsky," popsal Šípek. Podobné lavičky by prý do budoucna měly vzniknout na více než stovce míst po celém světě. On sám by si přál, aby jedna byla i v barmském Rangúnu, kde by na ni v budoucnu usedla nositelka Nobelovy ceny za mír a barmská opoziční vůdkyně Su Ťij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…