Lavrov doufá, že se vztahy s EU nepokazily nezvratně

18.11.2014 10:20

Rusko doufá, že jeho vztahy s Evropskou unií „nedosáhly bodu, od něhož už není návratu". Prohlásil to dnes v Minsku šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Vztahy EU a Ruska se zhoršily v důsledku ruské anexe Krymu a ukrajinské krize. Brusel se snaží přimět Moskvu ke změně politiky uvalením sankcí.

Lavrov doufá, že se vztahy s EU nepokazily nezvratně
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Kyjev a Západ obviňují Rusko z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny zbraněmi i vojáky, Moskva to ale popírá. Konflikt na východě Ukrajiny si od letošního dubna podle OSN vyžádal více než 4000 mrtvých. Na černé listině EU je v současnosti 23 firem a 119 lidí, kteří se podle EU provinili proti ukrajinské územní celistvosti nebo prospěchem z anexe Krymu.

V pondělí se ministři zahraničí EU dohodli, že seznam se do konce měsíce rozšíří o další jména, hlavně separatistů z východu Ukrajiny.

EU chce prý přenést odpovědnost na Rusko

Podle Lavrova se unijní politika v ukrajinské krizi jeví pokusem přenést odpovědnost na Rusko, což na starém kontinentu podkopává důvěru. „Doufáme, že nebylo dosaženo bodu, z něhož není návratu," řekl Lavrov podle agentury TASS. Ujistil také, že Rusko neusiluje o konfrontaci se Západem a sankce kritizoval jako slepou uličku.

Lavrovův běloruský kolega Uladzimir Makej podle agentury TASS během porady vedení obou ministerstev prohlásil, že v důsledku ukrajinské krize se „náš svět ocitl na prahu nové studené války". Rusko a Bělorusko podle něj musejí čelit novým výzvám od Západu, budování americké protiraketové obrany a zvýšené aktivitě NATO u hranic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…