Lavrov ocenil čínský plán. Dá se o něm prý jednat, ale ne se Zelenským

04.04.2024 19:47

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že nejrozumnější mírový plán pro Ukrajinu představila již loni Čína. O tomto dvanáctibodovém plánu je prý Rusko ochotno vyjednávat, ale ne se současným ukrajinským vedením v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Lavrov ocenil čínský plán. Dá se o něm prý jednat, ale ne se Zelenským
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Lavrov podle informací serveru lenta.ru pochválil čínský mírový plán z minulého roku. „Nejjasnější plán předložila již loni Čína. Obsahuje dvanáct bodů, je to soubor, jak se říká, zásad a přístupů. Naši čínští přátelé řekli, že nejprve by na všech těchto principech chtěli dosáhnout shody všech ostatních účastníků,“ uvedl Lavrov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlouhodobě prohlašuje, že o míru bude jednat jedině v případě stažení ruských vojsk za hranice z roku 2022. „Není škodlivé snít,“ komentoval to nyní Lavrov a dodal, že po neúspěchu jednání v Istanbulu na jaře 2022 nemá smysl vést rozhovory se současným ukrajinským vedením.

Ruský ministr zahraničí podle agentury TASS také uvedl, že vítá i jiné mírové iniciativy. „Stále vítáme různé iniciativy, které předkládají země globálního jihu,“ uvedl ministr a připomněl zejména mírové plány lídrů v Africe a Brazílii. „A celá řada dalších zemí předložila své návrhy, ale možná ne tak konkrétním a výmluvným způsobem. Nejjasnější plán předložila Čína,“ zopakoval Lavrov.

Lavrov upozornil, že v čínském plánu jsou na rozdíl od „představ“ ukrajinského prezidenta Zelenského všechny body vzájemně propojeny a nelze je posuzovat odděleně. „Nejpodstatnější pro nás je, že čínský dokument vychází z analýzy příčin toho, co se děje, a nutnosti tyto příčiny odstranit,“ vysvětlil Lavrov, že pro dosažení míru musejí být odstraněny i příčiny současného konfliktu.

Čínský plán mimo jiné vyzval k ukončení západních sankcí proti Rusku, k přijetí opatření na zajištění jaderných zařízení, ke zřízení humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů nebo k zajištění vývozu obilí, jehož loňské přerušení způsobilo globální zdražování potravin.

Zelenskyj tehdy podle informací České televize uvedl, že některé body čínského plánu mají smysl, s jinými ale nelze souhlasit. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové je mírový plán jen „pouhým souborem principů“. Podle západních vlád nebo generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga totiž v mírovém plánu chybějí zásadní body jako stažení ruských vojsk z Ukrajiny. Ruská strana plán chválí od začátku a Ukrajině vzkazuje, aby „přijala novou územní realitu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …