Lavrov po jednání o Sýrii: Asad by měl začít mluvit s opozicí. A potom...

24.10.2015 10:59

Ministři zahraničí USA, Ruska, Saúdské Arábie a Turecka se na svém setkání zamýšleli nad řešením syrské krize. Podle ruského ministra Sergeje Lavrova by Damašek měl začít mluvit s opozicí. Zároveň se domnívá, že významnou roli v konfliktu by mohly sehrát Egypt a Írán.

Lavrov po jednání o Sýrii: Asad by měl začít mluvit s opozicí. A potom...
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Lavrov na schůzce ministrů vyzval k zintenzivnění úsilí, jež by vedlo k politickému řešení občanské války. Podle něj by mělo dojít k jednání mezi představiteli syrské vlády a opozicí i s podporou vnějších hráčů. 

Podle amerického ministra Johna Kerryho je jednání ministrů pozitivním krokem. Výsledkem jednání má být dohoda o sjednocené, sekulární a pluralistické Sýrii, kterou bude řídit vláda vybraná jejími občany. Další schůzka ministrů se má odehrát až na konci října. 

„Existuje však překážka, která rychlému postupu směrem jednání o míru brání. Jde o Bašára Asada,“ uvedl však také Kerry.

Od konce září zasahuje do bojů v Sýrii Rusko, cílí nálety na teroristické skupiny. Podle tvrzení Západu však Moskva míří i na umírněnou opozici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…