Lavrov řekl v tomto rozhovoru několik důležitých věcí, které by měl vzít Západ vážně

16.12.2014 9:05

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že „Rusko je jedinou silou, která podporuje řešení problémů při zachování regionu Donbas v rámci území Ukrajiny." Ministr to řekl v rozhovoru pro Interfax, když komentoval přetrvávající krizi na Ukrajině.

Lavrov řekl v tomto rozhovoru několik důležitých věcí, které by měl vzít Západ vážně
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Ministr také uvedl, že pro Donbas je třeba, aby „měl možnost uspokojovat své finanční potřeby prostřednictvím dohody s centrem v daňové problematice, aby mohl používat svůj vlastní jazyk, aby mohli slavit svá výročí, a ne ta, která platí v jiných částech země“. Ukrajinského prezidenta Petro Porošenka považuje Lavrov za klíčového partnera, s jehož podporou bude možné najít z krize cestu ven. „Jeho mírový plán společně s iniciativou Vladimira Putina byl základem pro dohodu o příměří podepsanou v Minsku,“ zmínil ruský ministr zahraničí, ale zároveň dodal, že „v tuto chvíli zbývá urazit ke konečnému cíli ještě dlouhou cestu“.

Za nepřípustné považuje Lavrov, aby se datum narození Stepana Bandery a Romana Šuchčeviče stalo na Ukrajině národním svátkem. „Nepochopím, jak by bylo možné ve světle dosavadních oslav devátého května možné na východě a jihu země oslavovat narození právě těchto dvou osob,“ podivoval se ruský ministr zahraničí.

Do jisté míry optimisticky se dívá Lavrov i na vztahy mezi Moskvou a Washingtonem. Naznačil však, že Moskva očekává dialog založený na respektování jejích zájmů. „Naše dvě země jsou zodpovědné za mezinárodní bezpečnost a stabilitu. Otázkou zůstává, jestli je Washington připraven respektovat naše zájmy a jednat s námi jako rovný s rovným. V tomto bodě nehodláme dělat žádné kompromisy,“ vyjádřil se Lavrov zcela jasně. Ruský ministr zahraničí také přiznal, že vztahy mezi Ruskem a NATO procházejí nejtěžší zkouškou od skončení studené války. A to zejména proto, že NATO neustále rozšiřuje svoji vojenskou přítomnost podél ruských hranic. „Rusko však dělá vše pro to, aby bylo i nadále možné vést politický dialog,“ prohlásil Lavrov.

Za neopodstatněné považuje ruský diplomat obviňování Spojených států, že Rusko porušuje dohodu o likvidaci amerických i ruských raketách středního doletu, která společně podepsali Ronald Reagan a Michail Gorbačov v roce 1987. Podle Lavrova k tomuto tvrzení nemá Washington žádné důkazy a naopak kritizoval Spojené státy za to, že přehlížejí veškeré názory a komentáře pocházející z Ruska. „Příští rok Američané v rozporu z výše zmíněnou dohodou plánují zřídit v Rumunsku a Polsko raketové základny,odkud mohou zahájit útoky i na území Ruska. Washingon ovšem okázale předstírá, že neslyší znepokojivé hlasy ozývající se z Ruska,“ dodal Lavrov a varoval, že Rusko na chystané kroky bude adekvátně reagovat. 

V dalším průběhu rozhovoru se Lavrov vyjádřil i k sankcím. Připustil, že v dohledné době Rusko nehodlá rušit omezení na dovoz potravin z Evropské unie, které zavedlo v reakci na západní sankce. „V tuto chvíli by takové gesto dobré vůle bohužel k ničemu nevedlo. Nehodláme diskutovat o žádných podmínkách, které mohou vést ke zrušení sankcí, protože zrušit je může pouze ten, kdo s nimi přišel. Pokud však Evropská unie projeví snahu konstruktivně jednat, jsme připraveni usednout k jednomu stolu,“ řekl Lavrov.

V souvislosti se sankcemi se také nechal ruský ministr zahraničí slyšet, že sbližování s Čínou bude i nadále pokračovat, protože obě země mají společné zájmy. „Naše vztahy jsou oboustranně prospěšné. Ani jedna strana vůči té druhé nezaujímá nadřazenou či podřízenou roli. Věřím, že v tomto trendu budeme ku prospěchu obou zemí i jejích obyvatel i v budoucnu pokračovat,“ pochvaloval si Lavrov, který se vyjádřil i k otázce pokračování spolupráce s Washingtonem v boji proti terorismu. „Zatím k ničemu takovému bohužel nedochází. Washington nás nepřizval do společné koalice proti ISIS. Místo toho Obama označuje Rusko vedle eboly a ISIL za největší globální hrozbu,“ kritizuje Lavrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…