Lavrov vyzval Kyjev k zahájení rozhovorů s povstalci z východu Ukrajiny

09.09.2014 13:08

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v úterý vybídl Kyjev k rychlému zahájení rozhovorů s povstalci o budoucím postavení východu Ukrajiny. Ukrajinské vedení a proruští separatisté se přitom nadále rozcházejí v pohledu na budoucnost povstaleckých "„idových republik", vyhlášených na východě země. Povstalci nadále požadují „nezávislost" pro celou Doněckou a Luhanskou oblast, avšak Kyjev je prý ochoten udělit „zvláštní postavení v rámci jednotné Ukrajiny" pouze území přímo ovládanému povstalci - ti mají ve své moci zhruba třetinu z obou oblastí.

Lavrov vyzval Kyjev k zahájení rozhovorů s povstalci z východu Ukrajiny
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

„Pevně trváme na sebeurčení v administrativních hranicích Doněcké a Luhanské oblasti," řekl v úterý ruské agentuře Interfax Andrij Purgin, který se označuje za prvního místopředsedu vlády Doněcké lidové republiky. Obě oblasti by podle Purgina měly mít s Ukrajinou společný jen „kulturní a ekonomický prostor", jinak by ale měly být zcela nezávislé.

Poradce prezidenta Petra Porošenka, bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko ovšem v ukrajinské televizi prohlásil, že páteční dohoda z Minsku jasně praví, že „zvláštní postavení" se má týkat pouze „okresů dočasně nekontrolovaných ukrajinskými úřady". Tato „speciální zóna" za demarkační čárou by měla být podle Lucenka pečlivě izolována, kontrolována a ohrazena i stavebně od zbytku země, jakkoli by současně zůstala nedílnou součástí Ukrajiny.

Dohoda z Minsku dává oběma stranám volnost při jejím výkladu

Podle dvanáctibodové minské dohody by Kyjev měl mimo jiné přistoupit k „decentralizaci moci". Ale podle tisku je dohoda sepsána natolik diplomaticky, že prý dává oběma stranám naprostou volnost při jejím výkladu.

„Ustanovení (minské dohody) jsou v mnohém jen rámcové," připustil dnes před novináři i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Zároveň vyzval Kyjev k rychlému zahájení rozhovorů s povstalci, které by dopodrobna upřesnily postavení jihovýchodní Ukrajiny. Příměří se podle ruského ministra vcelku dodržuje, jakkoli dochází k incidentům, z nichž se obě strany vzájemně obviňují. Více prý Lavrova znepokojuje koncentrace ukrajinských vojsk, která podle něj může naznačovat přípravy k útoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…