Lavrov vyzval Ukrajinu k ukončení údajné blokády Donbasu

02.03.2015 12:58

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v projevu před Radou Organizace spojených národů pro lidská práva vyzval Ukrajinu, aby ukončila "faktickou" blokádu Donbasu a obnovila hospodářské vazby i poskytování služeb na východě země. Kyjev by se podle něj měl distancovat od "extremistů". Šéf ruské diplomacie dnes také odsoudil páteční vraždu ruského opozičního politika Borise Němcova v Moskvě, informovala agentura Reuters.

Lavrov vyzval Ukrajinu k ukončení údajné blokády Donbasu
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Němcovova vražda je podle Lavrova "odporných zločinem" a prezident Vladimir Putin prý osobně dohlédne na řádné vyšetření případu a potrestání viníků. Zároveň označil jakýkoli pokus o využití vraždy bývalého vicepremiéra k politickým účelům za "opovrženíhodné".

Ukrajinské vedení v projevu ministr zahraničí vyzval, aby nabralo "kurz směrem k míru". Dosud prý bylo dosaženo "konkrétního pokroku" v plnění mírových dohod z Minsku, podle kterých má od 15. února na východě Ukrajiny platit klid zbraní, aby následně bylo možné podniknout další kroky k urovnání konfliktu. Příměří se podle Lavrova nyní "konsoliduje".

K dosažení míru ale musí Kyjev podle ruského ministra zrušit údajnou blokádu Donbasu a obnovit hospodářské styky a bankovní služby, vyplácet sociální dávky a znovu umožnit svobodný pohyb z oblasti do ostatních částí Ukrajiny.

Lavrov k plenárnímu zasedání Rady OSN pro lidská práva promluvil krátce před americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, se kterým ráno jednal mimo jiné právě o situaci na Ukrajině. Dalšími tématy asi 80minutového rozhovoru byly podle ministerstva zahraničí USA také konflikt v Sýrii a íránský jaderný program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…