Le Penová a jí podobní jsou skutečně fašisti. Aktivisté, kteří na ní křičeli ve sněmovně, se opět ozývají

10.05.2015 9:25

Deník Referendum uveřejnil prohlášení aktivistů, kteří se snaží vysvětlit, proč protestovali proti šéfce francouzské Národní fronty Marine Le Penové, která zavítala dokonce i do české sněmovny. Důrazně varují před budováním ultrapravicové národovecké fronty napříč Evropou. Skutečným cílem extremistů prý není lepší Evropa, ale prosazení majetkových zájmů úzké elitářské skupiny v každém ze států.

Le Penová a jí podobní jsou skutečně fašisti. Aktivisté, kteří na ní křičeli ve sněmovně, se opět ozývají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Šéfka francouzské národní fronty Marine Le Penová zavítala do Česka, aby zde promluvila o fungování svobodné Evropy po rozpadu „zlovolné Evropské unie“. Přivítal ji u nás např. Tomio Okamura, který o ní mluví jako o pravděpodobné příští prezidentce Francie. Spolu s ní ale přijeli i jiní extremisté, např. z Rakouska, Nizozemska či Belgie. Sám fakt, že nejde o zdaleka první setkání těchto radikálů, by pro nás prý měl být varováním. 

Volají totiž po Evropě národů, která tu existovala dlouho před EU, jenže se taky několikrát málem zničila v krvavých válkách. A jestliže je přežila, profitovaly z toho v minulosti jen velmi úzké skupiny osob. EU sice není dokonalá, ale podle aktivistů brání rozpoutání další války a je tu pro všechny lidi.

Celé prohlášení ZDE

„Jsme přesvědčeni, že popis těchto politických sil jako fašistických, který jsme použili, je namístě. Nejen kvůli výše popsaným charakteristikám jako vyvolávání nenávisti vůči jiným etnikům, ale také skrze styky těchto stran s neofašistickou scénou, které nebyly nikdy přerušeny. Přes veškeré snahy těchto stran vylepšit si mediální tvář zůstávají v jejich řadách lidé jako místopředseda Front National Bruno Gollnisch, který například požaduje deportaci Romů z francouzského území. Nenechme se klamat taktickým skrýváním těch nejkřiklavějších projevů a osobností. Nenechme se také klamat „lidovostí“ těchto stran – jejich apel na národní jednotu pomáhá zakrývat a uchovávat nepřijatelné sociální rozdíly a pro jejich politiku je určující zájem majetkové elity jednotlivých států,“ varují aktivisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…