Léčba rakoviny protony nebude pro každého. VZP na ní chce dát mnohem méně peněz, než se říkalo

10.09.2014 9:25

Léčba protonem dostává od Všeobecné zdravotní pojišťovny ránu. VZP se podle zjištění Lidových novin rozhodla uvolnit na léčbu protony ročně pouze padesát miliónů korun, což zajistí terapii asi pro osmdesát pacientů. Ještě letos na jaře se prý mluvilo o částce dvě stě miliónů.

Léčba rakoviny protony nebude pro každého. VZP na ní chce dát mnohem méně peněz, než se říkalo
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla snížit objem peněz na léčbu v Pražském protonovém centru na čtvrtinu. Namísto původně plánovaných 200 miliónů stáhla plánovanou sumu na 50 miliónů. Podle LN to znamená specializované léčení pouze pro zhruba osmdesát pacientů.

„Členové správní rady VZP schválili řediteli největší tuzemské zdravotní pojišťovny mandát k jednání s centrem za podmínky, že platba za provedenou protonovou léčbu dosáhne limitu padesáti miliónů korun na rok,“ uvedl pro LN mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Protonové centrum mělo o objemu léčby údajně zcela jinou představu.

„Dlouhodobě vyvíjíme úsilí, abychom dosáhli dohody s VZP. Požadujeme pouze standardní přístup k pacientům,“ cituje deník ředitelka pro strategii PTC Iva Taťounová.

Podle LN se moderní klinika dostává do kleští, protože původně počítala s tím, že se na náklady tuzemských pojišťoven bude protonem léčit na dva tisíce pacientů s rakovinou. Peníze totiž PTC nutně potřebuje na nákladný provoz i na splátky leasingu bance Erste, která zapůjčila 3,5 miliardy korun.

Výhody léčby protonem se musejí teprve ověřit

Spor se přenáší i do odborné debaty. Představitelé centra prý napadají české onkology, že nemocným odpírají přístup k protonové léčbě. „Brněnská dětská onkologie stále léčí děti pouze konvenční technologií, což může vést k závažným zdravotním problémům v jejich budoucím životě,“ uvedla například Iva Taťounová.

To rozhořčilo přednostu Kliniky dětské onkologie FN v Brně Jaroslava Štěrbu. „Nikde na světě není tolik hysterie kolem protonové terapie jako v Česku. Představitelé protonového centra prodávají naději,“ rozčílil se onkolog.

Štěrba dále deníku řekl, že například francouzští kolegové neposílají děti s meduloblastomy na protony, přestože mají dostupné protonové centrum v Paříži. Metodu prý považují za spíše experimentální, jejíž nesporné teoretické výhody bude třeba teprve ověřit.

LN rovněž uvádějí, že VZP je ochotna smlouvu podpořit pouze pod podmínkou, že klinika ukončí všechny dosavadní právní spory.

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …