Lech Walesa k přijímání uprchlíků. Na okraj jiné zajímavé informace

21.04.2016 8:17

„Ano, jsem si vědom toho, že můj proimigrační postoj mě v konečném důsledku může stát i místo; bohužel je mezi námi spousta hloupých a vystrašených lidí. Stále mi ovšem v pozici starosty města zbývá dva a půl roku, což mi dává dost času k tomu, aby se mi povedlo změnit přístup lidí k uprchlíkům. Lidé ve vysokých pozicích se musí postavit za pozitivní evropské hodnoty,“ míní současný starosta polského přístavního města Gdaňsk Pawel Adamowicz.

Lech Walesa k přijímání uprchlíků. Na okraj jiné zajímavé informace
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Gdaňský starosta se nachází v nelehké pozici; usiluje o nastolení nálady smíru a tolerance v atmosféře, v níž fotbaloví fanoušci gdaňského klubu vyvěšují transparenty znázorňující muže tmavé pleti klečícího před členem Ku-klux-klanu nebo fotografie Rudolfa Hesse.

Adamowicz se snaží zvrátit trend v Polsku, který je doposud nastaven výrazně protiimigračně. Například podle současného lídra vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského s sebou migranti do Evropy přinášejí „všemožné parazity a prvoky“. A v březnu demonstranti ve městě Bialystok ve východním Polsku veřejně pálili podobiznu Angely Merkelové.

Další populistická strana Kukiz’15, v jejímž čele stojí známý polský zpěvák Pawel Kukiz, který skončil v loňských prezidentských volbách na třetím místě, před nedávnem vypustila do oběhu petici s cílem zvrátit příslib Polska přijmout 7600 uprchlíků ze Sýrie. Liberálnější hlasy zas vyžadují přijímat jen křesťany.

K politice sociálního smíru gdaňského starosty Pawla Adamowicze se v rozhovoru pro britský Guardian nedávno vyjádřil i všemi uznávaný lídr polské Solidarity a pozdější prezident Lech Walesa. Reportérům přiznal, že starostovou politikou otevřené náruče „není úplně přesvědčen“. „Polsko je chudá země; není zde dostatek ubytovacích kapacit ani pracovních míst. Mnoho lidí zde jde od výplaty k výplatě. Až starostu potkám, zeptám se ho, jestli tu svou politiku dostatečně promyslel,“ sdělil Walesa britským novinářům.

Adamowiczovým hlavním spojencem v jeho úsilí je gdaňské Centrum podpory pro uprchlíky, které bylo založeny před čtyřmi lety za účelem lepší integrace uprchlíků do polské společnosti. Starosta se snaží dosáhnout toho, aby centrum společně se státními institucemi vyvinulo integrační model pro celé město.

Gdaňsk má okolo 460 000 obyvatel, z nichž má jen asi 15 000 jiný původ než polský. Většina z nich v uplynulých 25 letech přišla z Ukrajiny, Čečenska, Gruzie, Sýrie a Běloruska. Nejvíce problémů s integrací mají údajně muži z Afriky, jejichž kultura je natolik odlišná, že jim integrace do polské společnosti činí velký problém.

I přes rostoucí projevy xenofobie v Polsku se Adamowiczovi ovšem podařilo vytvořit alianci s dalšími polskými starosty, kteří mají podobný náhled na imigrační problematiku. Konkrétně se starosty měst Wroclaw a Walbrzych, se kterými se snaží koordinovat svůj postup. Gdaňský starosta věří, že obyvatelé přístavního polského města mají „speciální DNA“, což jim dává větší toleranci vůči novým vlivům. „Před rokem 1945 tady všichni mluvili německy. Poté byli všichni tito lidé přesunuti a byli nahrazeni jinými. Moje rodina je například z Litvy,“ objasnil své pohnutky starosta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …