Legalizace prostitutek v Německu podpořila násilí na ženách. Expertka varuje politiky od dalších pokusů

27.09.2014 22:18

Návrh legalizování prostituce, který chce prosadit pražský magistrát a který bude 8. října projednávat petiční výbor sněmovny, si už podle genderové expertky Veroniky Šprincové před námi vyzkoušeli němečtí sousedé. A příliš nepochodili. Pokud by se u nás podařilo jej v budoucnu napodruhé prosadit, měli by prý všichni myslet mimo jiné na možné šoky a skandály na úřadech práce. Ženská lobby očekává obrat a stopku.

Legalizace prostitutek v Německu podpořila násilí na ženách. Expertka varuje politiky od dalších pokusů
Foto: internet
Popisek: Prostitutka na posteli

Uzákonění „nejstaršího řemesla“ a jeho absurdní nabízení na trhu práce jako povolání skoro shodného s kadeřnicí, herečkou nebo sportovkyní hodnotí členka Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů rozpačitě. Sněmovna tuto tématiku sice ještě zcela neprojednala, zároveň však formulovala, za jakých podmínek se jí může v budoucnu případně znovu zabývat. Česká ženská lobby a Forum 50% obeslaly všechny poslance a poslankyně dopisem a faktickými údaji. Z nich vyplývá mimo jiné dopad prostituce na samoživitelky nebo výsledky průzkumu „z ulice“. Kromě jiného se během léta pokřtila kniha o prostituci.

Z tohoto vlaku se nevystupuje

U návrhu zákona o regulaci prostituce, který na sklonku školního roku Poslanecká sněmovna projednala v 1. čtení a postoupila petičnímu výboru, se mimo jiné už v minulém volebním období například poslanec Viktor Paggio odvolával na to, že lehké děvy si erotické povolání volí dobrovolně. To ovšem ŠprincovḠkterá mimo jiné přednáší na pražské fakultě humanitních studií, považuje za velmi sporné. „Je otázka, nakolik tato ,volba´ je skutečně dobrovolná. Je mnoho případů, kdy se skutečně na začátku ženy pro takovou formu výdělku rozhodly, vystoupit se však později dá jen těžko,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz, co bychom neměli podle ní opomínat. Mnohdy to může souviset i s horším postavením žen na trhu práce a nižším platovým ohodnocením: Podle odhadu organizace „Rozkoš bez rizika“, která pracuje v terénu s ženami provozujícími prostituci, jsou zhruba polovina z nich matky samoživitelky v existenční nouzi. „Devět z deseti žen by tuto činnost chtělo opustit, ale mají pocit, že to není možné,“ připojuje jeden z alarmujících statistických údajů Jana Chržová, předsedkyně Českého svazu žen, která tento týden pokřtila knihu „Co s prostitucí? Veřejné politiky a práva osob v prostituci" .

Sex legálně jako dárek obchodním partnerům?

Dalším aspektem je morálka. „Šlo by tedy o povolání jako každé jiné. Důležitý je tak i signál, který by byl v případě legalizace prostituce vyslán společnosti o ženách a mužích: Že ženy si lze bez problému koupit za peníze. Že jsou k dispozici. Že muži jsou naopak pudy zmítaní natolik, že jim musí být umožněno si sex koupit, případně ho koupit svým obchodním partnerům jako součást obchodního vyjednávání a podobně,“ zdvihá Veronika Šprincová varovný prst.

Přehnané to zřejmě není. Sám Paggio totiž uváděl, že živnost prostitutky by se dokonce mohla dostat do obchodního rejstříku pod označením výkonná umělkyně, tedy stejně jako herečky, sportovkyně a spisovatelky, které mohou v účetnictví uplatňovat čtyřicetiprocentní daňový paušál. Nynější návrh předpokládá, že by byla udělována roční „licence“ - prostitutky a prostituti by museli mít zvláštní průkazy a chodit pravidelně na lékařské prohlídky.

A co zítra? Rovnou reklama na obchod s bílým masem

Prostituce je podle ženských institucí forma násilí. „Evropská ženská lobby považuje prostituci za jednu z forem násilí na ženách. A to nejen z toho důvodu, že často je propojena s obchodem s lidmi,“ potvrzuje odbornice Šprincová, podle které se tak sice požaduje eliminace prostitutek, nikoli však kriminalizace sexuálních pracovnic a pracovníků. Postihovat by se totiž měli zejména jejich klienti, tedy v drtivé většině případů muži.

Na úřadu práce nesmíte volné místo odmítnout!

Genderoví specialisté a specialistky mají zmapováno, jak podobné nápady zrušit tabuizaci sexuálních služeb dopadly v sousedních zemích. Šokující zážitky tak mají třeba nezaměstnané ženy v Německu, kde se projevily praktické důsledky legalizace prostituce jako přijatelného povolání. „Úřady práce nabízely toto povolání opravdu jako každé jiné. Pokud ho žena odmítla, mohla ztratit nárok na podporu v nezaměstnanosti,“ popisuje zkušenosti Veronika Šprincová. V tomto směru se české pracovní právo příliš neliší a lze tedy paralelní situace očekávat i v naší republice.

Paradox: Situace „prodejné ženy“ se naopak zhorší

České ženské organizace nemají růžové brýle. „Asi je pravda, že prostituci nelze vymýtit úplně a prostituty a prostitutkami nijak neopovrhuji. Jen mi prostituce připadá jako nedůstojný zdroj obživy, pro který se jen výjimky rozhodují skutečně dobrovolně. A podle nich nelze vytvářet zákony,“ je přesvědčena Veronika Šprincová, podle níž zahraniční zkušenosti ukazují, že s legalizací přišla i původně neočekávaná negativa.

Jedním z těch hlavních je zmíněný problém s nabízením prostituce jako povolání přes úřady práce. Dalším pak rozšíření obchodu s lidmi a paradoxně i zhoršení situace samotných prostitutek, byť někteří čeští politici předpokládají opak. „Řada neziskových organizací, které jim poskytovaly přímou pomoc, přestala být dotována a nemohla jim nadále poskytovat své služby. Zdánlivě totiž nebyly potřeba, jelikož prostitutky musely podstupovat lékařské prohlídky a podobně,“ upřesnila to expertka Šprincová, která se mimo jiné úzce zabývá feministickou politickou filosofií.

Návrh zákona o regulaci prostituce je veden jako sněmovní tisk 115. Minulá vláda  k němu poslancům zaslala své nesouhlasné stanovisko, současná sněmovna jej postoupila k projednání petičnímu výboru, poté poputuje k 2. čtení. Jednoduché to ale přesto nebude. Podle aktuálních informací přeci jen ještě dojde k další mezispolečenské diskuzi. „Zákon a výhrady k němu je třeba ještě prodiskutovat,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz Věra Bížová, tajemnice petičního výboru a dodala: „Domnívám se vzhledem k časovému harmonogramu pravidelných akcí Poslanecké sněmovny, že 2. čtení by mohlo proběhnout spíše až na schůzi sněmovny, která začíná 21. října.“

Pokud by měl zákon nakonec projít, musel by jeho návrh mimo jiné upravovat prostituci jakožto jev, který má celou řadu aspektů sociálních, zdravotních, bezpečnostních i jiných. Navíc by musela Česká republika ve vztahu k mezinárodním závazkům, které v této oblasti má, tyto nejprve vypovědět. Vypovězení Úmluvy OSN o obchodování s lidmi například ženské organizace považují za doslova nebezpečný záměr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …