Legalizujete sex s dětmi, udeřila švédská ministryně na Turecko. Přišla neuvěřitelná odplata

20.08.2016 6:48

Mezi Švédskem a Tureckem to v posledních dnech skutečně jiskří. Nejprve švédská ministryně obvinila Ankaru, že zlegalizovala pohlavní styk s dětmi a nyní turecký deník Günes varoval turisty, aby nejezdili do Švédska.

Legalizujete sex s dětmi, udeřila švédská ministryně na Turecko. Přišla neuvěřitelná odplata
Foto: cazo.cz
Popisek: Solárium

Cestující na letišti Atatürk v Istanbulu nevěřili svým očím, když se před jejich očima objevil reklamní banner s nápisem „Cestovní varování. Víte, že Švédsko má nejvyšší míru znásilnění na celém světě?“ K reklamnímu banneru ve stejném znění potom turecký deník na Twitteru ještě přidal hashtag #DontTravelToSweden (necestujte do Švédska, pozn. redakce). Všeobecně se předpokládá, že krok provládního bulvárního deníku byl „posvěcen“ z nejvyšších míst turecké politiky. Turecko se tak patrně chtělo pomstít za výroky šéfky švédské diplomacie.

Před několika dny mezi Švédském a Tureckem vypukla diplomatická roztržka, když ministryně zahraničí Margot Wallström obvinila ve svém komentáři na Twitteru Ankaru z toho, že legalizovala sex s dětmi. Turecko reagovalo velmi rozrušeně a její turecký protějšek Mevlut Çavuşoglu označil výroky Wallström za skandální. „Je skutečně skandální, že posílá ministryně zahraničí tweet založen na nepravdivých zprávách a spekulacích,“ uvedl Çavuşoglu s tím, že si jeho ministerstvo povolalo „na kobereček“ švédského velvyslance.

Reakci na neobvyklý inzerát tureckého deníku si nenechalo ujít právě ani švédské velvyslanectví, když na Twitteru vložilo odkaz na statistiky, které byly údajně „mylně interpretovány“. Na novou aféru následně zareagovalo ústy svého mluvčího Johana Tegela také švédské ministerstvo zahraničí. „Všimli jsme si a můžeme říci, že to není poprvé, co se o Švédsku šíří podobné zvěsti v jiných zemích,“ prohlásil mluvčí s tím, že ministerstvo se neobává, že by podobné zprávy mohly poškodit mezinárodní pověst země. „Přesto považujeme za nutné na obdobné kauzy reagovat,“ dodal.

Samotné švédské velvyslanectví v Ankaře vysvětlovalo vyšší statistické údaje znásilnění tím, že každý případ je sledován jednotlivě. „Když je například partner obviněn z toho, že znásilňoval každý den po dobu čtrnácti dní, švédský systém bude evidovat čtrnáct případů znásilnění. Zatímco v jiných zemích by šlo pouze o jeden případ znásilnění,“ argumentovalo ministerstvo. Nicméně Švédsko skutečně patří podle statistik k zemím, kde dochází k největšímu počtu znásilnění na světě.

Například v roce 2012 patřilo Švédsku v žebříčku sledujícím počty případů znásilnění první příčka, o dva roky později skončilo Švédsko na druhém místě za Jižní Afrikou. V loňském roce bylo na policii nahlášeno 5920 případů znásilnění, což znamenalo podle internetového serveru The Local v porovnání s rokem předchozím pokles o 11 procent. Mnozí odborníci však kritizují sestavování podobných žebříčků s tím, že v mnohých zemích třetího světa není většina případů znásilnění vůbec hlášena, protože se tamější ženy a dívky obávají s podobnou záležitostí vyjít na světlo. Ať z náboženských nebo společenských důvodů. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…