Legislativní rada podpořila zabavování podezřelého majetku

10.03.2016 19:54

Legislativní rada doporučila schválit novelu trestního zákoníku, podle níž by bylo možné zabavit odsouzeným majetek, který by mohl pocházet z jejich trestné činnosti. Norma vychází z unijní směrnice o zajišťování a konfiskaci nástrojů a výnosů z trestné činnosti. Informovala o tom ČTK.

Legislativní rada podpořila zabavování podezřelého majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Program březnového zasedání poslanecké sněmovny schválen. Na něm je mimo jiné návrh zákona o hazardních hrách

Novela má do českého práva zavést možnost „zabrání části majetku“ odsouzeného za úmyslný trestný čin generující zisk, který mohl vést k jeho majetkovému prospěchu. Cílem tohoto opatření je zajistit například majetek, který si odsouzený podle soudu nemohl pořídit z legálních příjmů.

Soud by podle návrhu mohl přihlédnout i k dalším skutečnostem svědčícím o kriminálním původu majetku, například k odsouzením za trestné činy generující zisky, ke stykům odsouzeného s kriminálními osobami nebo k tomu, že peníze převáděl pouze v hotovosti. Opatření se má vztahovat i na majetek, který by pachatel převedl na jiné osoby.

Kritici návrhu poukazovali na to, že by takto o majetek mohli přijít i lidé, kteří jej od odsouzeného získali v dobré víře. Podle ministerstva spravedlnosti ale budou mít právo objasnit původ majetku a doložit, že jej získali legálně.

Podporu legislativní rady získal také návrh novely o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, která rovněž souvisí s předpisy EU. Podle ní by povinné ručení museli mít i vlastníci vozidel, s nimiž nejezdí po veřejných pozemních komunikacích. Důvodem novely je ochrana zájmů lidí, kteří by byli poškozeni provozem motorových vozidel mimo veřejně přístupná místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…