Legrační moment: Emmanuel Macron „začenichal“ marihuanu...

30.10.2017 10:25

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijel na dvoudenní návštěvu Guyany, ale na rozdíl od Evropy jej zde příliš vřelé přivítání nečekalo. Tisíce lidí vyšlo demonstrovat do ulic a žádné velké sympatie si Macron nezískal ani svojí poznámkou o marihuaně.

Legrační moment: Emmanuel Macron „začenichal“ marihuanu...
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Guyana je součástí Francie a současně je také nejvzdálenějším územím, které patří k Evropské unii. Země má sice svůj vlastní parlament, ale je do velké míry závislá na pomoci z pevninské Francie. A právě její nedostatečnou výši zdejší obyvatelé Paříži značně zazlívají. V zemi chybí infrastruktura a nezaměstnanost přesahuje dvacet procent. To jsou ostatně také hlavní důvody, proč Macrona s otevřenou náruči zdejší obyvatelé nevítali.

V ulicích hlavního města Cayenne sice došlo na klasická selfíčka s obyvatelstvem, ale při jednom z nich si Macron neodpustil drobný rýpanec, za který si patrně další sympatie nezískal. „Někteří z vás tady asi nekouří jen cigarety, že ano? Nos mám ještě stále dobrý. Kouření marihuany vám při úspěšném absolvování školní docházky vážně nepomůže. Měli byste to říci i těm nejmladším,“ napomenul okolo stojící obyvatele hlavního města prezident.

Přes své mentorování je nicméně Macronův vztah k marihuaně spíše liberální. Před prezidentskými volbami ve Francii společně s dalšími hlavními kandidáty navrhoval faktické zmírnění trestů za držení měkkých drog. Podle platného zákona z roku 1970 hrozí držitelům ilegálních drog vězení až v délce jedno roku a pokuta ve výši 3750 eur. Macron a další kandidáti se „přimlouvali“, aby byly restrikce zmírněny. Tedy kromě Marine Le Penové.

Macron svou poznámkou o marihuaně nicméně lehce narážel i na skutečnost, že Gyana je skutečně až příliš závislá na pomoci z Francie a jinak patří k nejchudším zemím v regionu. Pro srovnání, zatímco HDP obyvatele Francie bylo za loňský rok přes 36 000 eur, u obyvatele „Francouzské“ Gyuany nedosahuje HDP ani 1000 eur. Pro srovnání, Česká republika se nachází stran HDP přesně v polovině mezi oběma zeměmi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…