Lékař hřímal proti elektronickým neschopenkám: Skončí to jako registr vozidel

10.09.2013 22:53

Mají elektronické neschopenky smysl? Na základě zákona je měla zavést Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), avšak lékaři se vzbouřili a povinnost se o další dva roky odkládá. Lékař Roman Houska tvrdí, že doktoři odmítají skončit jako celé měsíce nefunkční registr vozidel. Je to však prý oprávněná obava, což vysvětlil vrchní ředitel úseku sociálního pojištění ČSSZ Pavel Krejčí. Pak došlo i na věty o soudech.

Lékař hřímal proti elektronickým neschopenkám: Skončí to jako registr vozidel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Lékaři měli dva roky na to, aby se připravili na nový počítačový systém, jenž by generoval také e-neschopenky. Nakonec se tato povinnost odkládá o další dva roky, protože se lékaři proti novému modelu vzbouřili.  Proč? O tom v úterních Událostech, komentářích České televize diskutovali vrchní ředitel úseku sociálního pojištění ČSSZ Pavel Krejčí a člen výboru Sdružení praktických lékařů ČR Roman Houska.

Lékaři mají již dnes výhody

„My se nijak nebráníme elektronické neschopence, my se bráníme tomu systému, který vymyslela Česká správa sociálního zabezpečení. Systém, který nám je dnes vnucován, přináší více práce, více nákladů, ale nepřináší žádné výhody ani nám, ani pacientům,“ poznamenal v úvodu Houska. A srovnal nový systém s problémovým registrem vozidel.

Krejčí však srovnání s registrem označil za zavádějící, protože jde o systém, na němž se pracuje od roku 2005. „Uvědomme si, že ČSSZ hradí lékařům papírové obálky, aby s námi tito komunikovali papírově, což pro nás představuje náklady,“ poznamenal ředitel. „Je-li vůlí státu realizovat elektronickou komunikaci, tak tomu nikdo bránit nemůže,“ podotkl Krejčí.

Chybí mladí lékaři

Houska však trval na svém a opakoval, že ten systém musí fungovat naprosto perfektně, přičemž dnes podle jeho názoru neexistuje taková jistota. „Zároveň trváme na tom, aby bylo možné použít i papírovou neschopenku, ne vždy lze použít internet, někdy vypisujeme neschopenky doma. A také se může stát, že nebude fungovat internet,“ varoval Houska.

Obratem také připomněl, že řada lékařů neschopenky odmítá tak razantně, že bude ochotna odejít do důchodu. Jde totiž především o starší lékaře. Problém je v tom, že tyto lékaře dnes nemá kdo nahradit. „Nemáme zde zástupy mladých lékařů, kteří by toužili nahradit starší kolegy,“ upozornil lékař.

Chtějí mít lékaři systém pod kontrolou?

V minulosti se objevily případy lékařů, kteří byli soudem odsouzeni za to, že zneužívali systém neschopenek, vypisovali je pacientům, ačkoli k tomu nebyl důvod. Případné zavedení e-neschopenek ale podle Housky tento instrument podobnému nekalému jednání nezabrání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…