Lékař v ČT prozradil důvod, proč na ebolu ještě není žádný lék

20.08.2014 19:08

Ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber ve středečním Interview ČT24 hovořil o smrtonosném riziku hrůzné nemoci jménem ebola. Bojí se jí i Češi a omezují kvůli tomu cesty do zahraničí. Epidemii nemoci se zatím nedaří zvládat, protože není jasné, kolik je přesně nakažených. Ačkoli se pro ně lékaři pokouší dělat maximum, na nemoc neexistují léky. Prý i proto, že postihuje chudé regiony Afriky, což není pro farmaceutické firmy ekonomicky zajímavé.

Lékař v ČT prozradil důvod, proč na ebolu ještě není žádný lék
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

„Nemoc se vymkla kontrole, ale myslím, že se epidemie pořád ještě zvládnout dá. Kdyby všichni zúčastnění zareagovali dřív, to jest v dubnu nebo v květnu, bylo by to lepší,“ poznamenal hned na úvod Gruber.

Strach je znát všude

Napřed bude třeba zvládnout situaci v Libérii, a pokud se to podaří, budeme prý na dobré cestě epidemii čelit. V tuto chvíli ale chybí přesné údaje o tom, kteří lidé přišli do styku s nemocnými, takže není jasné, jak se epidemie dál šíří. „Na řadě míst tušíme výskyt eboly, ale vzhledem k problémům s místními obyvateli se nemáme šanci na ona místa dostat,“ pokračoval ředitel. Podle jeho slov je třeba, aby se v inkriminované oblasti pohybovalo co nejvíce odborníků, kteří budou situaci monitorovat, odpovídajícím způsobem informovat místní občany a pomáhat jim ze všech sil. Dokud ale není jasné, jak se nemoc šíří, ebola bude pod kontrolou jen těžko.

Hrozí ale rozšíření nemoci do Evropy? Máme se bát? „Oprávněná je opatrnost, protože každý asi ví, jak je propojen dnešní globalizovaný svět. Na druhé straně není třeba vyvolávat zbytečnou paniku,“ podotýká ředitel. Připomíná navíc, že zdravotnictví je v zemích EU na takové úrovni, že by byla nemoc více pod kontrolou. Podle poznatků, které o ebole máme dnes, se navíc nemoci daří ve velkých horcích okolo třiceti stupňů Celsia, takže v našem chladnějším prostředí by se nemoc nešířila tak rychle.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta, jenž ve vysílání také vystoupil, ujistil, že patřičné informace, jak postupovat při kontaktu s nemocným člověkem, dostává už personál letadel létajících do inkriminovaných zemí. Při podezření na nemocného pasažéra na palubě letadla budou informovány i týmy zdravotníků či hasičů, kteří po přistání zasáhnou přímo u letadla. I Valenta však ujistil, že by se v českých zeměpisných podmínkách nedařilo nemoci tak, jak se jí „daří“ v Africe. Pod přísnou kontrolou jsou ale i čeští příslušníci Lékařů bez hranic, aby se snad nestali šiřiteli nákazy.

Léky pro chudé farmaceutické firmy nelákají

Je to nemoc, která postihuje především chudé lidi. „Je to tedy nezajímavý trh pro farmaceutické firmy. To je důvod, proč ještě v tuto chvíli nemáme na tuto nemoc lék ani vakcínu,“ posteskl si Gruber. To platí ale i u jiných nemocí, které postihují především chudší části světa.

Přestože na ebolu neexistuje lék, lékaři mohou na místě pomoci především s psychikou. Když se totiž nemocnému podaří překonat nejtěžší dny nemoci, jejich imunitní systém si s nemocí poradí sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…