Lékař v rozhlase hájil zákaz kouření: Mně pak pacient brečí, proč jsem mu to cigáro nevyrazil z ruky

31.05.2017 19:16

Český rozhlas i Česká televize na dnešek připravily speciály k zákazu kouření. Senátorka Daniela Filipiová je tím zaskočena. Speciály se většinou dělají po teroristických útocích, takže teď by se skoro mohlo stát, že u nás nastane konec světa. Stát má podle senátorky lidi nechat žít, nikoli jim nařizovat, jak žít. Majitel hospody U Žaludů Filip Výborný nabídl odlišný pohled. Prý už si připravil kladivo na popelníky.

Lékař v rozhlase hájil zákaz kouření: Mně pak pacient brečí, proč jsem mu to cigáro nevyrazil z ruky
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Od dnešního dne je zakázáno kouřit ve všech restauracích, barech a na mnoha jiných místech. Je to v pořádku? Ve speciálu Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu o tom debatovali senátorka Daniela Filipiová (ODS), poslanec a lékař Rom Kostřica z TOP 09 a Václav Stárek z Asociace restaurací a hotelů a další hosté.

V úvodu pořadu zaznělo z úst profesora Vítězslava Kolka, že pasivní kouření škodí a zvyšuje riziko nádorových onemocnění plic i u nekuřáků. Léčba těchto nemocí nás všechny stojí obrovské sumy. A jak se to má s elektronickými cigaretami? Jejich dopady na lidské zdraví jsou sporné. Věda zkoumá, zda jsou elektronické cigarety stejně nebezpečné jako cigarety obyčejné, dodal lékař.

Pokud si dnes někdo v baru nebo restauraci zapálí, hrozí mu pokuta až ve výši pěti tisíc korun. Je to správné? Václav Stárek má za to, že zákon o zákazu kouření vůbec není jen o kouření a jeho největší rizika jsou jinde. A když už se kouření věnuje pozornost, tak se ukazuje, že se kuřáci přesunují ven před restaurace, a tím rozčilují obyvatele žijící v okolí restaurace.

Kostřica jako poslanec a lékař zákaz kouření přivítal. „Já vycházím z toho, že my se s těmi pacienty potkáváme, a pokud oni vědí, že mají nádor z kouření, tak mi říkají: Pane profesore, proč jste mi to nevyrazili z ruky. My jsme chtěli, aby ta norma byla mnohem a mnohem přísnější, ale bohužel k tomu nebyla vůle. My jsme chtěli, aby bylo zakázáno kouření v autě s dětmi, ale bohužel k tomu nebyla politická vůle,“ posteskl si politik z řad TOP 09.

Senátorka Filipiová nabídla zcela jiný pohled. „Ono už tady bylo řečeno. Kuřáci se přesunou ven a městská policie bude mít spoustu práce s celou řadou stížností v okolí restaurací. Nebo si budou lidé notoricky stěžovat na to, že jim kouř stoupá do oken,“ uvedla členka horní komory parlamentu. „Tady bylo řečeno, že ten zákon měl být ještě drakoničtější. Proboha, já si myslím, že když někdo veze v autě malé dítě a zapálí si, tak to je barbar, a já mám za to, že to dělá naprosto minimum lidí,“ doplnila dáma.

Nikdo podle političky nepochybuje o tom, že kouření škodí zdraví, ale pokud si někdo myslí, že zákaz kouření v restauracích sníží množství kuřáků ve společnosti, tak se mýlí. Nemluvě o tom, že v restauracích byla zpravidla zavedena velmi dobrá klimatizace, která před restauracemi jaksi nebude.

Kostřicu však nepřekvapila. ODS má představu, že zákaz kouření nějak omezuje svobodu, ale i kdyby to byla pravda, zdraví je přednější.

Ke slovu se dostal také majitel restaurace U Žaludů Filip Výborný, který zákaz kouření jednoznačně přivítal. „Já jsem se těšil, až ty popelníky rozmlátím kladivem. Já jsem nekuřák, a když mi v podniku deset z jedenácti hostů kouřilo, tak tam pro dým nebylo skoro vidět, o pasivním kouření ani nemluvím, to také není zrovna zdravé,“ podotkl majitel restaurace, který už má kladivo na popelníky připravené.

Podle Filipiové však stížnost pana Výborného ztrácí na vážnosti. „Pan Výborný, pokud mu to tak strašně vadilo, mohl přece dávno udělat ze své hospody nekuřácký podnik. Ale mě tady zaráží už to, že tu mají speciál k zákazu kouření Česká televize a Český rozhlas. Podobné speciály jsou, když se odehraje teroristický útok v Manchesteru, a teď k tomu má jak Český rozhlas, tak Česká televize speciál, takže to vypadá, jako kdyby u nás nastal konec světa. Každý vlastník majetku má právo se svým majetkem nakládat volně, a když tady někdo mluví o ochraně zdraví, tak mě napadá to rčení, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly,“ varovala dáma.

„Stát tady přece není od toho, aby lidem nařizoval, jak mají žít, stát má ty lidi nechat žít,“ pozvedla hlavu v jednu chvíli senátorka. Podle jejího názoru je u nás protikuřácký zákon tak tvrdý, že jinde po světě jen těžko najdeme tak drakonický zákon.

Pan Výborný však se senátorkou nesouhlasil. Kdyby ze své restaurace udělal nekuřácký podnik, tak mu drtivá většina hostů odejde ke konkurenci. Díky tomuto zákonu však jeho hosté už nebudou mít kam odejít, takže Výborný může být spokojen.

Filipiová připomněla, že ODS navrhovala zřízení kuřáren v restauracích, ale podle Kostřici by kuřárny nic nevyřešily. „Podle mě je mnohem lepší působit na ty lidi, především na mládež, aby nekouřili. Mně ještě víc vadí, že ti mladí lidé vidí dospělé kouřit přímo na ulici,“ zlobil se Kostřica.

Stárek v této souvislosti důrazně varoval před zřizováním kluboven, kde bude možné kouřit. „My se domníváme, že je to velmi snadno napadnutelné,“ varoval Stárek. „Osobně se domnívám, že žijeme v demokratické zemi a máme tady nějakou kulturu, takže pokud byl zákon schválen, tak je potřeba ho dodržovat, a ne ho obcházet,“ doplnil k tématu Stárek.

Podle Filipiové je legitimní hledat cestu, kterou zákon nezakazuje. Podnikatelé se zkrátka snaží zachránit svou živnost a podle Filipiové je to lidské. Zdá se jí navíc, že se schválně přijal tvrdý zákon a postupně se bude zmírňovat. „To je úplně super,“ poznamenala ironicky senátorka. Stejnou cestou se postupovalo např. v případě zákona o EET a podle Filipiové je to naprosto tragický způsob přijímání zákonů.

Debata pomalu spěla ke svému závěru a Stárek ji shrnul. „Tato diskuse je o tom, že jsme ten problém s kouřením v restauracích vzali a přesunuli jsme ho ven,“ posteskl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…