Lékaři bez hranic odmítli výsledky Američanů. Chtějí nezávislé vyšetřování

26.11.2015 12:31

Závěry amerického vyšetřování říjnového incidentu, při němž letectvo Spojených států bombardovalo nemocnici Lékařů bez hranic (MSF) v severoafghánském městě Kunduz, vyvolávají víc otázek, než nabízejí odpovědí. Uvedla to organizace Lékaři bez hranic v dnešní reakci zaslané ČTK. Podle USA zavinila nálet, při němž ve zdravotnickém zařízení zahynulo 30 lidí včetně lékařů, lidská chyba. MSF a další nevládní organizace nadále požadují nezávislé vyšetření případu.

Lékaři bez hranic odmítli výsledky Američanů. Chtějí nezávislé vyšetřování
Foto: lekari-bez-hranic.cz
Popisek: Nemocnice v afghánském Kundúzu po americkém bombardování

Podle výsledků amerického vyšetřování vojáci přímo zapojení do incidentu netušili, že se jedná o nemocnici MSF. Údajně se domnívali, že jde o budovu sousedící s nemocnicí, kde měli své pozice bojovníci Talibanu. Ti v tu dobu Kunduz okupovali. Vojáci prý vycházeli z popisu komplexu, který jim poskytly afghánské síly. K tragické chybě údajně přispělo vyčerpání amerických vojáků i špatně fungující elektronické systémy bojového letounu.

"Je šokující, že americké vojenské jednotky mohou provést útok na cíl, který neznají, a že nemají přístup k seznamu objektů, na které se neútočí, a navíc jim nefungují komunikační systémy," konstatovala v dnešní reakci organizace Lékaři bez hranic. "Zdá se, že v Kunduzu bylo zabito 30 lidí a statisíce lidí přišly o přístup k péči zachraňující životy jednoduše proto, že nemocnice Lékařů bez hranic byla nejbližší velkou budovou v otevřeném prostoru a přibližně odpovídala popisu zamýšleného cíle," podotkla dále organizace.

Zničení nemocnice plné pacientů nemůže být odbyto jako lidské pochybení

"Dokládá to hrubou nedbalost na straně amerických jednotek a porušení pravidel války. Zničení chráněného zařízení bez ověření cíle - v tomto případě funkční nemocnice plné zdravotníků a pacientů - nemůže být odbyto jako individuální lidské pochybení nebo porušení amerických vojenských pravidel. Lékaři bez hranic znovu vyzývají k nezávislému a nestrannému vyšetření útoku na jejich nemocnici v Kunduzu. Vyšetření této události nemůže být ponecháno výhradně v rukou stran zúčastněných v konfliktu v Afghánistánu," dodali Lékaři bez hranic.

Lékaři bez hranic již dříve uvedli, že bombardování jejich nemocnice v Kunduzu z 3. října se rovná válečnému zločinu. MSF upozornili, že Mezinárodní lékařská charita poskytla GPS koordináty svých lékařských zařízení v Kunduzu americkým vojenským úřadům v Kábulu i činitelům afghánské vlády už 29. září. Není proto jasné, proč velení speciálních amerických sil zadalo jako cíl útoku koordináty, které se shodovaly s polohou nemocnice MSF, jež mělo k dispozici.

Nezávislé vyšetření žádá i HRW

"Je nadále zapotřebí nezávislé vyšetření případu," uvedla dnes rovněž mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). Vyjádření generála Johna Campbella, velitele spojeneckých sil v Afghánistánu (který zveřejnil výsledky vyšetřování) opravňuje, aby bylo zahájeno vyšetřování možného spáchání válečných zločinů," dodala organizace HRW.

Za útok, který byl jedním z nejhorších masakrů civilistů ve 14 let trvající historii amerického vojenského úsilí v Afghánistánu, se již dříve omluvil americký prezident Barack Obama. Generál Campbell uvedl, že jednotlivci, kteří se na incidentu nejvíce podíleli, byli odvoláni ze svých funkcí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…