Lékaři jsou udržováni v umělé chudobě. Novému ministrovi nedáme ani den hájení. Šéf lékařů Kubek to vzal na ČT opravdu od podlahy

22.11.2016 19:39

Prezident České lékařské komory Milan Kubek si v úterním Interview ČT24 nebral servítky. Nikoli poprvé vysvětloval, proč vítá odchod Svatopluka Němečka (ČSSD) z postu ministra zdravotnictví. Celá společnost je údajně udržována v umělé chudobě, a to se musí změnit. Kubek to chce změnit u lékařů a zdravotních sester, ale prý by si to zasloužili všichni.

Lékaři jsou udržováni v umělé chudobě. Novému ministrovi nedáme ani den hájení. Šéf lékařů Kubek to vzal na ČT opravdu od podlahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident České lékařské komory Milan Kubek

„Problém je, že v poslední době už byl asi se zdravotnictvím spokojen jen ministr Němeček. Hájení jeho nástupce nedostane ani den. To je zkrátka úděl náhradníků, kteří naskočí do zápasu. Ta hra běží a vy jako náhradník nemáte čas se rozehřívat, musíte rovnou hrát,“ zdůrazňoval Kubek. „Je férové říct, že strůjcem problémů ve zdravotnictví nebyl ministr Němeček, on ty problémy zdědil. Ale on byl spíš jen fackovacím panákem pana Babiše a odnášelo to celé zdravotnictví,“ doplnil host.

Teď je podle něj načase narovnat situaci okolo plateb jednotlivým nemocnicím od jednotlivých pojišťoven. Je namístě platit za tentýž úkon všem nemocnicím stejně, což se zatím neděje. Bude prý také třeba změnit systém vzdělávání lékařů a sester, ale hlavně a především musí skutečně dojít ke zvýšení platů lékařů a sester.

„Dvacet sedm let po revoluci je prostě trapné, že se snažíme konkurovat světu levnou pracovní silou. Všichni jsme udržováni v umělé chudobě. Lidé mají nízké platy, z nich také platíme nízké daně a nejsou peníze na zdravotnictví ani na důchody,“ rozohňoval se Kubek. Platy se proto musejí zvýšit, aby lékaři přestali odcházet za hranice. „Rozhodne o tom trh,“ shrnul svůj pohled prezident ČLK. Až budou mít lékaři a zdravotní sestry dost vysoké platy, nebudou utíkat do jiných zemí či do jiných odvětví.  

Úkolem nového ministra proto bude hledat společnou řeč s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Kubek v této souvislosti Babiše vyzval, aby buď dokázal, že se ve zdravotnictví hospodaří špatně, ale pokud ty důkazy nemá, tak ať mlčí. „Tady já si myslím, že panu Babišovi bude pan Němeček chybět, protože on pro něj byl tím fackovacím panákem,“ zopakoval Kubek. Ludvík by se prý měl chovat jinak. „Měl by se chovat jako chlap, a pokud se nebude chovat jako chlap, tak nemá šanci uspět. Člověk jako pan Babiš uznává v podstatě jen dva typy lidí. Na jedné straně stojí sluhové, chcete-li zaměstnanci, a na straně druhé stojí osobnosti,“ popsal Kubek svůj pohled na Babiše.

Lékaři by podle něj měli dostat zaplaceno zkrátka všechno, co odpracují, a ne jen část svého výkonu, jak je tomu slovy prezidenta ČLK dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…