Lékaři poslali vzkaz novému ministrovi: Chceme vyšší platy. A nejen to

13.11.2016 8:45

Nový ministr zdravotnictví, kterým se má stát ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD), bude mít podle některých lékařů poměrně málo času na prosazení zásadních změn. Shodli se na tom delegáti sjezdu České lékařské komory (ČLK), které ČTK oslovila.

Lékaři poslali vzkaz novému ministrovi: Chceme vyšší platy. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na pražského primátora za ČSSD Miloslav Ludvík

Prezident komory Milan Kubek doufá, že nový ministr zvládne pro zdravotnictví získat dost peněz, prosadit pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce či sjednotit odměňování zdravotníků. Komora dosavadního ministra Svatopluka Němečka, který bude podle pátečního oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD) odvolán, dlouhodobě kritizovala.

„Odvolání vnímáme jako logický krok. Ale pokud nový ministr nezíská podporu celé vlády, pak se mu toho s resortem zdravotnictví příliš udělat nepodaří,“ uvedl Kubek. Na svou stranu by měl podle Kubka získat především ministra financí Andreje Babiše (ANO), který Němečka často kritizoval.

Problémy, mezi které komora řadí podfinancovanost systému a nedostatek kvalifikovaného personálu, se ve zdravotnictví kumulují dlouhou dobu. „Doufáme, že pan Ludvík, který vždycky dokázal získat peníze pro motolskou nemocnici, bude stejně vehementně bojovat za celé zdravotnictví a získá peníze,“ poznamenal Kubek. Jako další úkoly pro ministra zmínil mimo jiné prosazení pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce, jednání o zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol či sjednocení odměňování zdravotníků. „Všechno se možná stihnout nedá, je potřeba především začít,“ dodal Kubek.

„Reálně se toho moc stihnout nedá, to nám je všem jasné,“ řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. Rozhodnutí o Němečkově odvolání Engela překvapilo. „Útoky na ministra Němečka i od ostatních členů vlády byly celé tři roky a po třech čtvrtinách mandátu je to trošku překvapivé. Navíc není jasná konsekvence s tím, že by teď něco udělal špatně,“ poznamenal Engel s tím, že s prací Němečka nebyl spokojen.

Chceme vyšší platy pro doktory, vzkazuje novému ministrovi odborář Engel

Od Ludvíka očekává, že dodrží slib na zvýšení platů lékařů v nemocnicích, který vláda dala. „Byl bych rád, kdyby začal řešit problém přesčasové práce, ale reálně ani nemůžeme nic víc očekávat,“ dodal Engel.

Lékařka a dosavadní senátorka Alena Dernerová se domnívá, že nový ministr má málo času na to, aby nastartoval nějakou změnu. Lékaři podle ní očekávají například sjednocení plateb za určité výkony, které nemocnice dělají. Na to podle ní ale doba do příštích sněmovních voleb nestačí. „Nemůže udělat žádná nepopulární opatření, protože zdravotnictví je pod drobnohledem a ČSSD bude chtít sbírat body. Nevidím nějakou smysluplnost ve výměně ministra pár měsíců před volbami do sněmovny,“ řekla ČTK Dernerová.

Podle ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleše Hermana bude mezi hlavní úkoly nového ministra patřit dotažení legislativních návrhů, které připravil jeho předchůdce, dále rozpočet zdravotnictví a úhradová vyhláška na rok 2018. „Vše ostatní si vůbec netroufám říct, protože ta doba je krátká,“ konstatoval Herman.

Výměnu na postu ministra zdravotnictví musí ještě potvrdit prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…