Lékaři stále odmítají protonovou léčbu rakoviny. Může za tím být i farmaceutická lobby

24.01.2014 20:06

Pražské protonové centrum, které moderní metodou léčí onkologická onemocnění, završilo rok fungování v náběhovém provozu. Nejmodernější zařízení svého druhu na světě se ale stále potýká s nepochopitelným nezájmem některých lékařů nebo pojišťoven.

Lékaři stále odmítají protonovou léčbu rakoviny. Může za tím být i farmaceutická lobby
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Pražské protonové centrum (Proton Therapy Center) je nejmodernější zařízení svého druhu na světě, které umožňuje léčbu onkologických onemocnění metodou protonového ozařování. Od dosud používaných metod se liší především v tom, že ničí pouze nádorové buňky a zdravou tkáň jen minimálně.

VZP stále odmítá hradit nejmodernější léčbu

V praxi to znamená, že třeba v případě léčení pomocí protonového ozařování rakoviny prostaty zůstává muž i nadále potentní. Naopak v případě tzv. konvenčního (dosud užívaného) ozařování je při zmíněném problému ztráta potence téměř automatická, někdy přichází i další nepříjemné dopady.

Za uplynulý rok protonové centrum léčilo 120 pacientů, kapacity bude mít ale ještě větší, protože před spuštěním je další ozařovna a rovněž nabíhá dvousměnný provoz. V čem je tedy problém? Především Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má 6 milionů klientů, odmítá ve většině případů pacientům proplácet léčbu onkologických onemocnění pomocí protonů. Přesněji tedy pomocí pražských protonů.

Lékaři ignorují nové technologie, které zachraňují životy

VZP totiž podle vlastních prohlášení raději některé pacienty posílala třeba do Německa, pražské centrum je přitom modernější a má proto logicky k dispozici lepší technologii. Navíc je nejenom cena léčby nižší, ale odpadají i další nemalé náklady na drahé ubytování, cestovné, tlumočníka a další. Přitom, jak bylo řečeno, konvenční (fotonové) ozařování likviduje celé své okolí. „Fotonová terapie dosáhla svých mezí, je už zastaralá a nelze tam tudíž nic zlepšit,“ podotýká Vladimír Šulc z PTC.

Běžní lékaři se navíc podle Šulce o protonové léčbě svým pacientům vyjadřují pohrdlivě, tvrdí, že to neuznávají, že je to řádně nevyzkoušená a tedy riskantní metoda. „Pokud s tím není pacient obeznámen, neví, co na to lékaři říct. Možná k tomu mnoho z nich takto přistupuje, protože nemají chuť seznamovat se s něčím novým, s novou metodou. Jenže tady jde o lidské životy a my je můžeme zachránit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Šulc.

Mocná farmaceutická lobby a rekordní spotřeba léků v Česku

U značné části lékařů může za nezájmem o protonové centrum být přece jen i něco jiného, než pouze nechuť se učit nové věci. Vladimír Šulc z Proton Therapy Center nechtěl být příliš konkrétní, ale naznačil závislost mnohých lékařů na farmaceutické lobby, v jejímž zájmu, poněkud ostře řečeno, je zachování staré léčby a tedy i vyššího počtu nemocných.

„To může být důvod, proč je proti nám vedena válka, proč protonové centrum bojkotují. Není bez zajímavosti, že v České republice se spotřebuje nejvíc léků na osobu na světě, to je šílené. Ukazuje to, jaké mají dané kruhy zájmy,“ zamýšlí se Šulc.

Přitom třeba ohledně dětských onkologických onemocnění podle jeho slov není nic lepšího než protonová léčba. Při konvenčním ozařování se v případě léčení pomocí fotonových paprsků může zastavit vývoj dítěte, dochází ke snižování IQ, pokud je ozařován nádor v oblasti mozku, a hrozí i další rizika, která šetrná protonová léčba eliminuje. V Čechách podle Šulcových slov potřebuje protonovou léčbu ročně minimálně sto dětí.

Platíme si pojištění a nemáme nárok na důstojný život?

Protonovému centru se zatím podařilo uzavřít smlouvu s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, nicméně největší počty pacientů má pod svými křídly Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta se podle Šulce opírá o názory lidí, kteří celý život nedělají nic jiného než klasické ozařování. PTC se ale kupříkladu v případě dětských pacientů daří spolupracovat s pražskou motolskou nemocnicí.

„Onkologická léčba je v České republice plně hrazená, kromě protonů. Proč to tak je? Vždyť tohle je nejmodernější způsob léčby. Někteří říkají, že to je příliš drahé, ale třeba jen zařízení v našem centru stálo 2,5 miliardy korun a tato budova miliardu. Lidé si přece platí zdravotní pojištění, proč nemají podle VZP nárok na důstojný život?“ uzavírá vyjádření pro redakci ParlamentníchListů.cz Vladimír Šulc z pražského protonového centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…