Lékaři žádají nové právo: Vyškrtnout neposlušného pacienta

16.09.2014 17:17

Česká lékařská komora se snaží prosadit, aby lékaři měli možnost vyřadit pacienta ze svého registru. Vyškrtnutí pacienta by podle ní měla vyřešit jeho zdravotní pojišťovna, která by mu měla nalézt nového doktora. Svaz pacientů se obává, že tímto dostanou lékaři do rukou nástroj, pomocí kterého se budou moci zbavit nechtěných pacientů.

Lékaři žádají nové právo: Vyškrtnout neposlušného pacienta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Právo lékaře vyřadit pacienta z registru by chtěla Česká lékařská komora implementovat do novely zákona o zdravotních službách, na níž pracuje Ministerstvo zdravotnictví. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka by měl mít lékař možnost ukončit péči o pacienta v případě, že by mezi nimi byla závažným způsobem narušena důvěra. „Jedná se o určitou analogii práva advokáta odmítnout klienta, který mu lže a zatajuje důležité skutečnosti," uvedl Kubek pro server Týden.

Lékař by podle něj musel své rozhodnutí písemně zdůvodnit a při ukončení léčby by nesmělo dojít k bezprostřednímu nebo vážnému poškození zdraví pacienta. „Důvodem samozřejmě nemůže být, že léčba je drahá nebo časově náročná," konstatoval Kubek.

Svaz pacientů ústy prezidenta Luboše Olejára již vyjádřil znepokojení, že by se úprava mohla vztahovat i na ty pacienty, kteří si opakovaně stěžují nebo podali na lékaře trestní oznámení. „Hledáme řešení pro případy, kdy je lidsky a psychologicky neúnosné, aby lékař o pacienta při ztrátě vzájemné důvěry, ke které došlo ze závažných důvodů, nadále pečoval," snažil se Kubek vyvracet obavy pacientů. Ke sporům mezi lékaři a pacienty podle něj často nedochází, nicméně už se třeba několikrát stalo, že pacient fyzicky napadl svého lékaře, celou věc řešila policie, ale lékař se musel o daného pacienta přesto starat, protože pacient odmítal změnit lékaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…