Lékaři znovu jdou proti vládě. Babiš varuje před zruinováním rozpočtu

01.08.2015 20:43

Lékařské odbory žádají po vládě, aby zvýšila platby za státní pojištěnce, zdá se jim totiž, že stát za děti či seniory odvádí málo. Hodlají se kvůli tomu obrátit dokonce na Ústavní soud, a jestliže uspějí, bude ministr financí Andrej Babiš (ANO) nucen vydat o více než 28 miliard korun ročně víc.

Lékaři znovu jdou proti vládě. Babiš varuje před zruinováním rozpočtu
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Andrej Babiš

Lidé bez práce si hradí poplatek ve výši přes 1 200 korun měsíčně. Stát za státní pojištěnce odvádí přes 800 korun. Mělo by tedy jít o navýšení přibližně o 400 korun. „Máme připravenou ústavní stížnost na tu nerovnoměrnost. Není možné, aby stát platil takhle nemravně málo a všechno táhli de facto zaměstnanci,“ varuje předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel ve vyjádření pro Českou televizi.

Engel se kvůli tomu chce sejít s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Právě členové horní komory Parlamentu by se za lékařské odbory mohli obrátit na Ústavní soud ČR. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSS považuje přání odborů za přijatelné, ačkoli zdůrazňuje, že konečné rozhodnutí není na něm. Přání odborů však znovu odhaluje přetrvávající rozbroje mezi Němečkem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Tomu se Engelovo přání ani trochu nelíbí.

Babiš upozorňuje, že už teď přiteče do resortu zdravotnictví přes 27 miliard korun navíc. A pokud by se Ústavní soud skutečně přiklonil na stranu odborů, rozpočet by se ocitl v ohrožení. „To by znamenalo zruinování celého rozpočtu,“ říká ministr financí Babiš. Předchůdce ministra Miroslav Kalousek (TOP 09) situaci využil k dalšímu popíchnutí šéfa státní kasy a majitele Agrofertu. „Chápu zdravotnický personál, který se cítí zkrácen na tom, že pro něj je peněz málo, zatímco pro velké firmy je peněz dost,“ poznamenává Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…