Lékařka vysvětlovala, proč odešla do ciziny. Vyslechla si takové věci, že se tam rozhodla zůstat

04.03.2017 19:02

Mladá lékařka se snažila Čechům vysvětlit, proč si doktoři v Česku zaslouží vyšší platy. Vlna odporu, se kterou se setkala na sociálních sítích, ji šokovala.

Lékařka vysvětlovala, proč odešla do ciziny. Vyslechla si takové věci, že se tam rozhodla zůstat
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Mladá žena v roce 2011 dokončila studium na lékařské fakultě a rozmýšlela se, kam nastoupí. V onom roce v České republice probíhala akce lékařů známá pod názvem „Děkujeme, odcházíme“, ve které lékaři důrazně požadovali vyšší platy. Jinak hrozili, že odejdou někam, kde budou za svou tvrdou práci po zásluze odměněni.

„Sledovala jsem internetové zprávy na dané téma a hlavně jsem se zajímala o diskusi běžných lidí, pacientů, pod články. Díky nim jsem pocítila silnou chuť buď s medicínou rovnou praštit nebo po dokončení studia nastoupit někam do fabriky k pásu. Ta nevraživost lidí vůči lékařům a jejich požadavkům byla děsivá. Překonala jsem svůj nepříjemný pocit a v euforii z dokončeného studia jsem nastoupila do práce na ARO FN Plzeň. Práce se mi líbila velmi, troufám si tvrdit, že jsem pro sebe našla ten správný obor. Bohužel po cca dvou letech mi začalo docházet, že pokud zůstanu na tomto pracovišti a vůbec v ČR, nikam dál se neposunu,“ napsala mladá žena v komentáři pro server Zdravotnictví volá o pomoc.cz.

Celý text naleznete zde

Nakonec se rozhodla odejít do Německa. Práce za hranicemi jistě má svá úskalí, ale podle mladé ženy je stálo za to překonat, když se vezme v potaz, že na západ od našich hranic dostala podstatně vyšší plat. Teď je prý na mateřské a jednou by se zase ráda do Česka vrátila, jen si není jistá, bude-li mít kam se vrátit. České zdravotnictví na tom totiž podle jejího názoru věru není nejlépe. Když se to snažila vysvětlit svým spoluobčanům na sociálních sítích, zarazilo jí, co všechno jí lidé odepsali.

„Snažila jsem se vysvětlit, proč lékaři odcházejí. Odpovědí, která dostala nejvíce ‚lajků‘ bylo, že ať si jdou, ale ať si studium zaplatí, protože vystudovali z kapes daňových poplatníků. A že ti slušní nikam neodcházejí. A že odchod není forma protestu, že naším ‚posláním‘ je zůstat v ČR a léčit pacienty, že přece nikdo nezná žádného chudého lékaře. Pikantní na tom všem je, že takto se mnou diskutovala bývalá zdravotní sestra,“ posteskla si.

Když se nad tím teď zamýšlí, dospívá k závěru, že už se do Česka asi vracet nechce. „Jde o to, že lékaři jsou veřejnosti prezentování jako vyžírkové, hamižní lumpové, kteří okrádají náš stát, nás všechny a nikdy nebudou mít dost. Víte co? Já už se vlastně asi ani vracet nechci,“ uzavřela svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…