Lékařské odbory chtějí, aby vláda do července vyřešila problém s přesčasy

28.04.2014 17:50

Lékařské odbory vyzvaly vládu, aby do 30. června přišla s návrhem řešení problému nadměrných přesčasů lékařů. Žádají i stanovení minimálního odměňování doktorů. Po jednání sněmu Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK) to novinářům řekl šéf odborů Martin Engel. Podle náměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa se na návrzích pracuje, část práce lékařů by například mohl převzít zdravotnický personál.

Lékařské odbory chtějí, aby vláda do července vyřešila problém s přesčasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel

Podle odborářů se v českých nemocnicích už téměř čtyři měsíce porušuje nová legislativa, která stanovuje maximální přesčasy. Česku totiž skončila výjimka a podle evropské směrnice může mít lékař za rok 416 přesčasových hodin, dosud jich míval v průměru 1090.

Je nepřípustné, aby byli lékaři nuceni k porušování zákona

„Sněm LOK očekává do 30. června zásadní návrhy řešení přesčasové práce. Upozorňujeme na to, že nelze zajistit dostupnost péče po celý rok. Je naprosto nepřípustné, aby lékaři byli nuceni k porušování zákona," uvedl místopředseda odborů Miloš Voleman. Podle odborářů by prodloužení výjimky z počtu přesčasových hodin nebylo řešením.

Náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp České televizi řekl, že o výjimce resort neuvažuje a nebude o ni EU žádat. Přislíbil, že do pololetí by návrhy mohly být na stole, pracuje na nich komise. „Musíme se bavit o tom, jaké jsou kompetence lékařů a nelékařského zdravotnického personálu, jestli by část práce nemohl zastávat," uvedl náměstek. Podle něj se řešení situace ale bez navýšení peněz neobejde.

Lékařů je málo a stárnou. Absolventi odcházejí do zahraničí

S tím souhlasí i odbory. Podle nich je lékařů málo, navíc stárnou. Absolventi a mladí doktoři odcházejí do ciziny za vyššími výdělky, uvedl předák Engel. Podotkl, že úhradové vyhlášky na poslední roky byly restriktivní, vedení nemocnic tak nemohlo počítat s přijetím dalších doktorů.

LOK žádá, aby se ministerstvo vrátilo k memorandu, které s odboráři před třemi lety pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme podepsal tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). V dokumentu se resort zavázal mimo jiné k tomu, že lékařům zvedne výdělky.

Ve zdravotnictví se používá dvojí odměňování - ve veřejném platy s tarify a tabulkami, v soukromém mzdy. „Odměňování by mělo být podle jednotného systému. Vychází nám, že platový systém je výhodnější. Chceme, aby byly pevně stanoveny minimální odměňovací hodnoty (stejné pro všechny lékaře)," uvedl Engel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…