Lekl se zemědělců, von der Leyenovou hází přes palubu. Macron překvapil

31.01.2024 10:10

S blížícími se eurovolbami to začíná vřít i mezi unijními lídry. Nejnověji Emmanuel Macron chytl „za koule“ Ursulu von der Leyenovou a domáhá se pozastavení dohody, proti které protestují francouzští zemědělci. Předsedkyně eurokomise, pro kterou je francouzský prezident klíčovým spojencem v jejích ambicích na druhý mandát, je prý pod velkým tlakem.

Lekl se zemědělců, von der Leyenovou hází přes palubu. Macron překvapil
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron

Byla to jedna esemeska, co Macron Leyenové poslal. Jeho prohlášení při návštěvě Švédska ale potvrdila, že ji myslí zcela vážně. A eurokomisi tím přidělává mnoho vrásek.

Dvacet let se připravuje obchodní dohoda Evropské unie s organizací Mercosur, jihoamerickým sdružením volného obchodu. Rozsáhlá dohoda má v podstatě propojit oba hospodářské prostory a spěje poměrně rychle do finále.

Macron ale nyní začal požadovat, aby byla dána k ledu. Lídr zemědělské Francie dohodu kritizuje dlouhodobě, ale po protestech francouzských zemědělců jeho tlak ještě zesílil. Symbolem je levný dovoz argentinského a brazilského hovězího, který by byl nepříjemnou konkurencí pro francouzské farmáře. Právě proto je zastavení dohody s Mercosurem jedním z jejich hlavních požadavků.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 27578 lidí

Bruselský server Politico přibližuje, že Macron měl v tomto smyslu zaslat Ursule von der Leyenové v minulém týdnu velmi kategorickou SMS. Tu Politico nazývá jako „granát“. Macronovi političtí spojenci navíc šíří po evropských médiích, že mu komisařka slíbila, že o věci bude uvažovat.

„Žádáme, aby dohoda nebyla podepsána v současné podobě,“ řekl Macron veřejně při návštěvě Švédska. Na summitu lídrů EU v Bruselu to chce Leyenové vysvětlit osobně.

Ta má z jeho požadavku podle hlasů z Bruselu velmi těžkou hlavu. Dohoda s Jihoameričany se připravovala dvacet let a mnozí by rádi viděli, aby se podepsala ještě před volbami, za současné administrativy. Na druhou stranu Leyenová ví, že bez podpory Macrona může prakticky zapomenout na druhé období v čele eurokomise, o které prý velmi stojí.

Mluvčí eurokomise Olof Gill nechtěl spor komentovat, pouze konstatoval, že jednání s Mercosurem ještě nejsou uzavřena.

Protesty zemědělců se pět měsíců před eurovolbami šíří po celé Evropě. Ačkoliv se konkrétní požadavky liší, spojuje je odpor k zemědělské politice EU, vedle nápadů Green Dealu také ke snaze otevřít evropské trhy levnému dovozu potravin. V tom se francouzské odmítání dohody s Mercosurem podobá polskému odporu proti uvolnění trhu pro obilí a drůbež z Ukrajiny.

Emmanuel Macron se v posledních dnech začal prezentovat jako ochránce evropských zemědělců a požaduje nejen zastavení dohody s Mercosurem a zpřísnění podmínek pro dovoz z Ukrajiny, ale také částečnou revizi Green Dealu. „Žádáme konkrétní řešení pro naše farmáře,“ vyzval v úterý.

Obě země přitom mají významný hlas i v eurokomisi. Polsko má komisaře pro zemědělství Janusze Wojchiechowského, Francie zase komisaře pro vnitřní trh Thierry Bretona. I to přidělává Leyenové vrásky.

Komisař pro obchod Dombrovskis trvá na pokračování jednání, stejně jako Jihoameričané. „Rozhovory nekončí,“ oznámil v reakci na Macrona Brusel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klidně se mezi sebou všichni pobijte, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 31.01.2024 10:38:55
jako vzteklí psi. Pro lidi v Evropě připravujete akorát samé problémy, samé zákazy a nařízení, dovlekli jste Evropu do války a do područí USA, tak vám to přeju. Hlavně, aby ti zemědělci v Evropě, i ostatní lidé, včetně našich, vydrželi a nenechali se zase nějak uchlácholit... Jste nenažraní pokrytečtí a prolhaní darebáci, kterým na lidech pranic nezáleží.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…