Léky bývají zkoušeny v mizerných testech, varuje lékař

10.11.2012 19:51

Britský lékař Ben Goldacre ve své nové knize varuje – léky jsou často testovány v e špatných zkouškách a na trh se tak může dostat leccos. Například do českých zdravotnických zařízení a lékáren se ročně dodají léky za 59 miliard.

Léky bývají zkoušeny v mizerných testech, varuje lékař
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Skoro 59 miliard korun, to je hodnota všech léků, které ročně dorazí do českých nemocnic a lékáren. Zdaleka ne všechny ale fungují tak, se píše v příbalovém letáku. Podle britského lékaře Bena Goldacra nám farmaceutické společnosti neříkají vše.

"Léky jsou testovány lidmi, kteří je vyrábějí, v mizerně navržených zkouškách, na beznadějně malém množství nevhodně vybraných pacientů a analyzovány jsou pomocí technik pokřivených tak, aby nadhodnocovaly jejich přínos. Když výsledky zkoušek přesto firmám nevyhovují, mají plné právo je před lékaři a pacienty utajit, takže vidíme zkreslený obraz skutečných účinků testovaných léků," stojí v úvodu jeho knihy Bad Pharma, jehož část zveřejňuje server Týden.cz.

Základní problémy jsou manipulace s klinickými zkouškami, nedostatečná kontrola od regulačních orgánů a zatajování informací o účinnosti léků. Více se českému trhu bude věnovat pondělní číslo tištěného magazínu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…